Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

14. Avgust 2018.

Obeležavanje  Evropske godine kulturnog nasleđa

Program Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija sa ponosom predstavlja publikaciju "Povezivanje kultura, povezani građani" (“Connecting Cultures, Connected Citizens”), koja pruža informacije o četiri projekta koji se trenutno realizuju u okviru Programa i koji neguju kulturno nasleđe pograničnog regiona Mađarske i Srbije.

U okviru Evropske godine kulturnog nasleđa 2018. godine, program Interact je u saradnji sa Generalnim direktoratom Evropske komisije, Generalnim direktoratom za obrazovanje i kulturu Evropske komisije i svim Upravljačkim telima/Zajedničkim sekretarijatima Interreg programa i njihovim partnerima (projektima) kreirao elektronsku publikaciju „Povezivanje kultura, povezani građani" koja pruža informacije o četiri projekta koji se trenutno realizuju u okviru ovog Programa i koji neguju kulturno nasleđe pograničnog regiona Mađarske i Srbije:

  • CommonHeritage (HUSRB 1602/32/0009) – „Zajedno za zajedničku budućnost i kulturno nasleđe“
  • Youth-together (HUSRB / 1602/32/0085) – „Saradnja mladih u oblasti zaštite prirode, promocije zdravih stilova života, kulturnog nasleđa i unapređivanja turizma kroz prekograničnu saradnju“
  • LIVES (HUSRB / 1602/32/0218) – „Živi arhivi – Relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa“
  • NEWTRAD (HUSRB / 1602/32/0086) – „Tradicionalna arhitektura iz nove peršpektive: arhitektonski vodič Segedinskog regiona“

Za više informacija o ovim projektima, posetite odjeljak Projekti ove internet stranice.  

Evropski parlament i Savet su proglasili 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa sa ciljem promovisanja zalaganja Evropske unije, država članica, regionalnih i lokalnih vlasti, sektora kulturnog nasleđa i civilnog društva u zaštiti, očuvanju, razvoju i promociji evropskog kulturnog nasleđa.

Inicijativa Evropska godina kulturnog nasleđa podiže svest o bogatoj kulturnoj baštini Evrope i društvenom i ekonomskom značaju kulturnog nasleđa. Njen cilj je očuvanje našeg zajedničkog nasljeđa i prenošenje na buduće generacije.

 

Napomena: Informacije navedene u ovom tekstu preuzete su sa službene web stranice kampanje: https://europa.eu/cultural-heritage/european-year-cultural-heritage_en.

Možete preuzeti sledeća dokumenta:
e-book | Connecting Cultures, Connected Citizens connecting-cultures-connected-citizens-ebook-4.pdf

Ostale vesti

  • 09. Maj 2023.
    Info-dani 1. Javnog poziva - najava!
    Interreg VI-A IPA program Mađarska - Srbija je zakazao 4 Info-dana. Saznajte više u ovoj vesti.
    Saznajte više
  • 12. April 2023.
    Novi Program: Objavljena dokumentacija prvog Javnog poziva za projekte!
    Interreg VI-A IPA program Mađarska - Srbija je zvanično objavio svoj prvi Javni poziv za prikupljanje predloga projekata. Srećno!
    Saznajte više
  • 09. Decembar 2022.
    Do Nove godine, još 5 projekata završava implementaciju!
    Ciljna ravnina. Od ukupno 118 ugovorenih projekata, 105 je kompletirano, a ovde navedenih 5 projekata završavaju implementaciju do 31.12.2022. Pročitajte više ovde >>>
    Saznajte više