Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

08. Avgust 2017.

Foto konkurs u čast Dana evropske saradnje 2017. godine

Zajednički sekretarijat programa Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija organizuje Foto konkurs Lepi prizori pograničnog regiona Mađarske i Srbije", od 8. avgusta do 10. septembra 2017. godine, u okviru ovogodišnje proslave Dana evropske saradnje. Najbolje fotografije će biti nagrađene i prikazane na izložbi na otvorenom u centru Segedina i u štampanom kalendaru Programa za 2018. godinu.

Pogranični region Mađarske i Srbije, koji je ujedno i Programska oblast Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, uključuje županije Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i Vojvodinu u Srbiji (okruge: Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem). 

Sa ciljem da podstakne građane da aktivno učestvuju u proslavi Dana evropske saradnje, Program poziva fotografe entuzijaste i profesionalce, koji su punoletni (starosne dobi 18 godina i više), da učestvuju na konkursu sa svojim fotografijama koje prikazuju lepote pograničnog regiona Mađarske i Srbije, uključujući njegovu prirodu i pejzaže, ili prizore sela ili gradova, uključujući njihove znamenitosti.

Autorima tri najbolje fotografije biće dodeljeni vredni i praktični promotivni pokloni Programa, a uz još devet odabranih fotografija, nagrađene fotografije će biti prikazane na izložbi na otvorenom, kojom će biti obeležen Dan evropske saradnje. Foto izložba će biti održana u drugoj polovini septembra 2017. godine, na poznatom Segedinskom šetalištu Kolčej ulici (Kölcsey utca), u partnerstvu sa Regionalnim centrom umetnosti – REÖK.

Autorima  12 najboljih fotografija takođe biće odato priznanje time što će  fotografije biti objavljene u štampanom kalendaru za 2018. godinu, koji će do kraja ove godine biti podeljen brojnim partnerskim organizacijama Programa, uključujući Evropsku komisiju, vladine institucije Mađarske i Srbije, kao i brojne neprofitne organizacije iz obe države koje sprovode zajedničke projekte u okviru ovog Programa.

Za učešće na Foto konkursu, fotografije se dostavljaju Zajedničkom sekretarijatu Programa u elektronskoj formi na sledeću adresu elektronske pošte: ecday@interreg-ipa-husrb.com u periodu od 8. do 28. avgusta 2017. godine. Autori dostavljaju po jednu fotografiju uz dodatne podatke: ime i prezime autora, kontakt informacije i kratak opis fotografije.  Da bi se kvalifikovali za učešće, autori fotografija moraju poštovati priložene Uslove učešća Foto konkursa.

Fotografije koje ispunjavaju formalne kriterijume po pitanju tehničkih specifikacija i sadržaja biće istovremeno postavljene u album Foto konkursa na Fejsbuk stranici Programa.

Glasanje za najbolje fotografije će biti organizovano u periodu od 1. do 10. septembra 2017. godine. Žiri Foto konkursa, koji čine stručni član Žirija, fotograf Čaba Voroš (Csaba Vőrős) i dva predstavnika Upravljačkog tela i Nacionalnog tela Programa odabraće prvonagrađenu i drugonagrađenu fotografiju. Trećenagrađena fotografija biće odabrana javnim glasanjem na Fejsbuk stranici Programa, kao fotografija sa najviše glasova putem opcije „sviđa mi se“ (like). Žiri Foto konkursa takođe će odabrati preostalih devet fotografija koje će biti prikazane na izložbi na otvorenom u Segedinu i objavljene u kalendaru Programa za 2018. godinu.

Imena autora pobedničkih fotografija na Foto konkursu, kao i datumi održavanja foto izložbe biće objavljeni 12. septembra 2017. godine na internet stranici i Fejsbuk stranici Programa, a autori 12 najboljih fotografija će biti nagrađeni na događaju organizovanom povodom otvaranja izložbe.

Jedna od upečatljivih karakteristika pograničnog regiona Mađarske i Srbije je zajedničko prirodno, istorijsko i kulturno nasleđe dve susedne države. Istovremeno, jedan od prioriteta Programa je stimulisanje saradnje u oblasti turizma i očuvanja kulturnog nasleđa. Ovi elementi su poslužili kao inspiracija za ovogodišnje obeležavanje Dana evropske saradnje. 

Dan evropske saradnje obeležava se svake godine 21. septembra i danima oko tog datuma, kada se proslavljaju dostignuća u oblasti teritorijalne saradnje u različitim regionima Evrope, uključujući susedne zemlje EU.

Možete preuzeti sledeća dokumenta:
Uslovi učešća uslovi-ucesca.pdf

Ostale vesti

  • 21. Mart 2023.
    Tenderska procedura - HUSRB/1903/31/0046
    Ovo obaveštenje se odnosi na proceduru javnih nabavki koju planira Korisnik Programa u okviru implementacije projekta ELECTRA, HUSRB/1903/31/0046.
    Saznajte više
  • 10. February 2023.
    ESPON javne konsultacije | Živeti, raditi i putovati preko granica
    ESPON je lansirao javne konsultacije za 4 nova prioriteta, od kojih je jedan posvećen životu, radu i putovanju preko granica. Više informacija na engleskom jeziku, dostupno je putem linka u tekstu koji prenosimo.
    Saznajte više
  • 02. Decembar 2022.
    2021 - 2027 ZNO, ažurirane informacije
    Nakon javnog poziva objavljenog sredinom oktobra 2022. godine, za članstvo organizacija civilnog društva u ZNO Interreg VI-A IPA Programa Mađarska-Srbija 2021-2027, donet je sledeći predlog >>>
    Saznajte više