Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

31. January 2020.

Projekti koji prave razliku - Projekat CBS-CD je primenio tehnologiju u cilju podrške kulturnoj i socijalnoj inkluziji

Značaj tehnologije ogleda se u načinu na koji može da pobojša kvalitet života pojedinaca i zajednica. Projekat „Prekogranični zvuk za osobe sa invaliditetom“, takođe poznat kao CBS-CD, upotrebio je tehnologiju radi podrške uključivanju dece i mladih sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom u kulturni i društveni život dve zajednice u pograničnom regionu Mađarske i Srbije.

Zahvaljujući EU (IPA) sufinansiranju, omogućenim kroz ovaj program, projektni partneri su kupili muzičke uređaje zasnovane na Soundbeam tehnologiji koji su omogućili mladim osobama sa invaliditetom da stvaraju muziku.

Soundbeam uređaji su bazirani na senzorima koji detektuju čak i najmanje pokrete tela pomoću ultrazvučnih talasa i pretvaraju ih u zvukove i muziku. Pored nabavke ove opreme, projekat je obuhvatio i treninge za upotrebu ove tehnologije, radionice, razmenu znanja i iskustava i nastupe učesnika projekta kao orkestar „Dobri ljudi“.

Za mlade učesnike u projektu prilika da stvaraju muziku predstavljala je više od oblika izražavanja i otkrivanja sopstvenih sposobnosti i talenata. Za njih, ovo je bila šansa da aktivno učestvuju u kulturnom i društvenom životu svojih zajednica. Na ovaj način, projekat je pomogao povećanju vidljivosti osoba sa invaliditetom i stvaranju pozitivnog stava njihovih sugrađana prema njima.

Projekat je realizovan u periodu od 1. septembra 2018. do 31. decembra 2019. godine,  u okviru prioriteta Programa za stimulisanje saradnje u oblasti turizma i očuvanja kulturnog nasleđa. Ovo partnerstvo su činile Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” sa domom učenika, iz Novog Sada i Specijalna škola iz Baje - institucije koje uspešno sarađuju oko 20 godina.

Priloženi video klip, proizveden u okviru projekta CBS-CD, pruža uvid u iskustva mladih učesnika i projektnog tima i ističe važnost projekata saradnje koji promovišu socijalnu inkluziju.

Detaljne informacije o projektu su dostupne u odeljku Projekti na ovoj internet stranici, kao i na Fejsbuk stranici projekta CBS-CD.



Ostale vesti

  • 31. January 2020.
    Projekti koji prave razliku – Projekat WATERatRISK nam pomaže da se izborimo sa uticajima učestalih klimatskih promena u regionu
    Projekat „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“, takođe poznat kao WATERatRISK, ponudio je rešenja za praćenje suše i suvišnih voda u pograničnom regionu Mađarske i Srbije, što je stvorilo osnovu za održivi razvoj regiona.
    Saznajte više
  • 16. January 2020.
    Projekti koji prave razliku -„Kaleidoskop savremene kulture i kreativne industrije“
    Projekt K3CI („Kaleidoskop savremene kulture i kreativne industrije“) je povezao modernu umetničku scenu Mađarske i Srbije uspostavljanjem veze između 70 mladih umetnika i menadžera iz sfere kulture.
    Saznajte više
  • 29. Oktobar 2019.
    Projekti koji prave razliku – otvoren je novi granični prelaz u okviru projekta Kübekháza-Rabe
    U okviru projekta prekogranične saradnje „Razvoj prelaznog puta u oblasti Kubehazi (Mađarska) – Rabe (Srbija)“, takođe poznatog kao Kübekháza-Rabe, otvoren je istoimeni granični prelaz između naselja Kubekhaza u Mađarskoj i Rabe u Srbiji, 11. oktobra 2019. godine.
    Saznajte više