Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

21. February 2019.

Digitalizacija nacionalne baštine

U 2018. godini – Evropskoj godini kulturnog nasleđa, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, koje predstavlja Srpsko nacionalno telo Intereg-IPA CBC Mađarska-Srbija Programa, lansiralo je internet platformu www.srbija-projektieu.rs, posvećenu nacionalnim kulturnim spomenicima u Srbiji. Glavni ciljevi ovog projekta digitalizacije nacionalne kulturne baštine su predstavljanje ovih spomenika širem auditorijumu, kao i isticanje važnosti njihove obnove i značaja korišćenja sredstava iz EU fondova u oblasti kulture i stvaralaštva.

Pored istorijskog pregleda, informacija o projektima obnove i video klipova, ova platforma takođe pruža posetiocima mogućnost virtuelnog razgledanja pet spomenika koje predstavlja: Subotičke sinagoge, Bačke tvrđave, Crkvenog kompleksa u Jablanici, Pirotske tvrđave i Golubačke tvrđave.

Obnova ovih pet spomenika je sufinansirana je od strane Evropske unije, a putem IPA programa prekogranične saradnje između Srbije i susednih zemalja: Bugarske, Crne Gore, Mađarske i Rumunije.

Obnova Subotičke sinagoge i Bačke tvrđave realizovana je kroz IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija (2007-2013), putem projekata DIAMOND i FRESCO. Dodatne informacije o ovim projektima dostupne su u publikaciji Katalog projekata.  

Ostale vesti

 • 08. Maj 2019.
  Projekti koji prave razliku – projekat „VoBaNISTA“ rasvetljava problem svetlosnog zagađenja
  Sa ciljem da informiše javnost o svetlosnom zagađenju, projekat VoBaNISTA će organizovati radionicu o svetlosnom zagađenju – LIGHTPOLL 2019, između 23. i 26. maja 2019. godine na Andrevlju, na Fruškoj gori.
  Saznajte više
 • 25. April 2019.
  Youth4Regions - program Evropska komisije za mlade novinare
  Evropska komisija je pokrenula treće izdanje Youth4Regions - programa za mlade novinare. Program omogućava studentima žurnalistike i mladim novinarima da se upoznaju sa radom EU u njihovom regionu. Period prijave je otvoren do 17:00 časova (po srednjeevropskom vremenu) 15. jula 2019. godine.
  Saznajte više
 • 20. February 2019.
  REGIOSTARS – evropska nagrada za najinovativnije regionalne projekte
  REGIOSTARS je godišnji konkurs koji se organizuje od strane Opšte uprave za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije sa ciljem da se identifikuju pozitivni primeri u regionalnom razvoju, i da se istaknu originalni i inovativni projekti koji bi mogli poslužiti kao inspiracija drugim regionima i menadžerima projekata. Prijave se mogu podneti do 9. maja 2019. godine.
  Saznajte više