Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

21. February 2019.

Digitalizacija nacionalne baštine

U 2018. godini – Evropskoj godini kulturnog nasleđa, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, koje predstavlja Srpsko nacionalno telo Intereg-IPA CBC Mađarska-Srbija Programa, lansiralo je internet platformu www.srbija-projektieu.rs, posvećenu nacionalnim kulturnim spomenicima u Srbiji. Glavni ciljevi ovog projekta digitalizacije nacionalne kulturne baštine su predstavljanje ovih spomenika širem auditorijumu, kao i isticanje važnosti njihove obnove i značaja korišćenja sredstava iz EU fondova u oblasti kulture i stvaralaštva.

Pored istorijskog pregleda, informacija o projektima obnove i video klipova, ova platforma takođe pruža posetiocima mogućnost virtuelnog razgledanja pet spomenika koje predstavlja: Subotičke sinagoge, Bačke tvrđave, Crkvenog kompleksa u Jablanici, Pirotske tvrđave i Golubačke tvrđave.

Obnova ovih pet spomenika je sufinansirana je od strane Evropske unije, a putem IPA programa prekogranične saradnje između Srbije i susednih zemalja: Bugarske, Crne Gore, Mađarske i Rumunije.

Obnova Subotičke sinagoge i Bačke tvrđave realizovana je kroz IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija (2007-2013), putem projekata DIAMOND i FRESCO. Dodatne informacije o ovim projektima dostupne su u publikaciji Katalog projekata.  

Ostale vesti

 • 26. Juni 2020.
  Treći poziv za podnošenje predloga projekata – odabrani projekti
  Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da je nadzorni odbor (ZNO) programa Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija 18. Juna 2020 doneo je odluku godine o odabiru projekata za finansiranje koji su podneti u okviru Trećeg poziva za podnošenje predloga projekata.
  Saznajte više
 • 18. Maj 2020.
  Projekat HUSRB/1602/31/0084 – tenderska procedura
  Ovo obaveštenje se odnosi na proceduru javnih nabavki koju planira Korisnik Programa u okviru implementacije projekt HUSRB/1602/31/0084.
  Saznajte više
 • 13. Maj 2020.
  Tender Procedure - Hungarian First Level Control
  The following announcement contains information about procurement procedure to be conlculed by the Hungarian First Level Control.
  Saznajte više