Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

08. Maj 2019.

Projekti koji prave razliku – projekat „VoBaNISTA“ rasvetljava problem svetlosnog zagađenja

Većina nas je upoznata sa hemijskim zagađenjem, ali koliko znamo o svetlosnom zagađenju – suvišnoj i neadekvatnoj upotrebi veštačkog svetla? Da li svetlosno zagađenje ima negativne posledice po naše zdravlje i stil života?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja na ovu važnu temu o kojoj se nedovoljno govori na našim prostorima pružiće projekat VoBaNISTA na svojoj radionici o svetlosnom zagađenju – LIGHTPOLL 2019, između 23. i 26. maja 2019. godine na Andrevlju, na Fruškoj gori.

Sa ciljem da informiše javnost o svetlosnom zagađenju, LIGHTPOLL 2019 će uljučiti brojne prezentacije i nekoliko radionica međunarodnih stručnjaka iz ove oblasti koji se ukazati na važnost smanjenja svetlosnog zagađenja i očuvanja kvaliteta noćnog neba, ali i podeliti iskustva iz njihovih zemalja. Ova razmena znanja i iskustva može poslužiti za razvijanje zakonske regulative o svetlosnom zagađenju u Mađarskoj i Srbiji.

Pored predavača iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Poljske, među gostima će takođe biti amateri astronomi, studenti kao i zvaničnici iz Pokrajinske vlade, Zavoda za sport i medicinu sporta i Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novog Sada. 

Događaj je otvoren za javnost uz neophodnu prethodnu registraciju na internet stranici:  https://vobanista.com/prijava/.

LIGHTPOLL 2019 ie nastavak prošlogodišnje radionice LIGHTPOLL 2018. Posetite internet stranicu projekta gde su objavljene prezentacije i fotografije sa ove radionice, da bi ste stekli utisak o tome šta možete da očekujete na ovogodišnjem događaju.   

Projekat VoBaNISTA – „Noćno nebo Vojvodine i Bač-Kiškuna kao nova turistička atrakcija“ je od svog lansiranja 1. marta 2018. godine do sada održao brojne događaje sa ciljem da upotrebi neiskorišćen potencijal regiona Vojvodine, u Srbiji i Bač-Kiškuna, u Mađarskoj u smislu kvaliteta noćnog neba, prirodnih rezervata i kulturne baštine, radi kreiranja nove turističke atrakcije. Za više informacija, posetite internet stranicu projekta Fejsbuk stranicu projekta.

Ostale vesti

  • 09. Maj 2023.
    Info-dani 1. Javnog poziva - najava!
    Interreg VI-A IPA program Mađarska - Srbija je zakazao 4 Info-dana. Saznajte više u ovoj vesti.
    Saznajte više
  • 12. April 2023.
    Novi Program: Objavljena dokumentacija prvog Javnog poziva za projekte!
    Interreg VI-A IPA program Mađarska - Srbija je zvanično objavio svoj prvi Javni poziv za prikupljanje predloga projekata. Srećno!
    Saznajte više
  • 09. Decembar 2022.
    Do Nove godine, još 5 projekata završava implementaciju!
    Ciljna ravnina. Od ukupno 118 ugovorenih projekata, 105 je kompletirano, a ovde navedenih 5 projekata završavaju implementaciju do 31.12.2022. Pročitajte više ovde >>>
    Saznajte više