Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

08. Maj 2019.

Projekti koji prave razliku – projekat „VoBaNISTA“ rasvetljava problem svetlosnog zagađenja

Većina nas je upoznata sa hemijskim zagađenjem, ali koliko znamo o svetlosnom zagađenju – suvišnoj i neadekvatnoj upotrebi veštačkog svetla? Da li svetlosno zagađenje ima negativne posledice po naše zdravlje i stil života?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja na ovu važnu temu o kojoj se nedovoljno govori na našim prostorima pružiće projekat VoBaNISTA na svojoj radionici o svetlosnom zagađenju – LIGHTPOLL 2019, između 23. i 26. maja 2019. godine na Andrevlju, na Fruškoj gori.

Sa ciljem da informiše javnost o svetlosnom zagađenju, LIGHTPOLL 2019 će uljučiti brojne prezentacije i nekoliko radionica međunarodnih stručnjaka iz ove oblasti koji se ukazati na važnost smanjenja svetlosnog zagađenja i očuvanja kvaliteta noćnog neba, ali i podeliti iskustva iz njihovih zemalja. Ova razmena znanja i iskustva može poslužiti za razvijanje zakonske regulative o svetlosnom zagađenju u Mađarskoj i Srbiji.

Pored predavača iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Poljske, među gostima će takođe biti amateri astronomi, studenti kao i zvaničnici iz Pokrajinske vlade, Zavoda za sport i medicinu sporta i Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novog Sada. 

Događaj je otvoren za javnost uz neophodnu prethodnu registraciju na internet stranici:  https://vobanista.com/prijava/.

LIGHTPOLL 2019 ie nastavak prošlogodišnje radionice LIGHTPOLL 2018. Posetite internet stranicu projekta gde su objavljene prezentacije i fotografije sa ove radionice, da bi ste stekli utisak o tome šta možete da očekujete na ovogodišnjem događaju.   

Projekat VoBaNISTA – „Noćno nebo Vojvodine i Bač-Kiškuna kao nova turistička atrakcija“ je od svog lansiranja 1. marta 2018. godine do sada održao brojne događaje sa ciljem da upotrebi neiskorišćen potencijal regiona Vojvodine, u Srbiji i Bač-Kiškuna, u Mađarskoj u smislu kvaliteta noćnog neba, prirodnih rezervata i kulturne baštine, radi kreiranja nove turističke atrakcije. Za više informacija, posetite internet stranicu projekta Fejsbuk stranicu projekta.

Ostale vesti

 • 26. Juni 2020.
  Treći poziv za podnošenje predloga projekata – odabrani projekti
  Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da je nadzorni odbor (ZNO) programa Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija 18. Juna 2020 doneo je odluku godine o odabiru projekata za finansiranje koji su podneti u okviru Trećeg poziva za podnošenje predloga projekata.
  Saznajte više
 • 18. Maj 2020.
  Projekat HUSRB/1602/31/0084 – tenderska procedura
  Ovo obaveštenje se odnosi na proceduru javnih nabavki koju planira Korisnik Programa u okviru implementacije projekt HUSRB/1602/31/0084.
  Saznajte više
 • 13. Maj 2020.
  Tender Procedure - Hungarian First Level Control
  The following announcement contains information about procurement procedure to be conlculed by the Hungarian First Level Control.
  Saznajte više