Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

08. Maj 2019.

Projekti koji prave razliku – projekat „VoBaNISTA“ rasvetljava problem svetlosnog zagađenja

Većina nas je upoznata sa hemijskim zagađenjem, ali koliko znamo o svetlosnom zagađenju – suvišnoj i neadekvatnoj upotrebi veštačkog svetla? Da li svetlosno zagađenje ima negativne posledice po naše zdravlje i stil života?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja na ovu važnu temu o kojoj se nedovoljno govori na našim prostorima pružiće projekat VoBaNISTA na svojoj radionici o svetlosnom zagađenju – LIGHTPOLL 2019, između 23. i 26. maja 2019. godine na Andrevlju, na Fruškoj gori.

Sa ciljem da informiše javnost o svetlosnom zagađenju, LIGHTPOLL 2019 će uljučiti brojne prezentacije i nekoliko radionica međunarodnih stručnjaka iz ove oblasti koji se ukazati na važnost smanjenja svetlosnog zagađenja i očuvanja kvaliteta noćnog neba, ali i podeliti iskustva iz njihovih zemalja. Ova razmena znanja i iskustva može poslužiti za razvijanje zakonske regulative o svetlosnom zagađenju u Mađarskoj i Srbiji.

Pored predavača iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Poljske, među gostima će takođe biti amateri astronomi, studenti kao i zvaničnici iz Pokrajinske vlade, Zavoda za sport i medicinu sporta i Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novog Sada. 

Događaj je otvoren za javnost uz neophodnu prethodnu registraciju na internet stranici:  https://vobanista.com/prijava/.

LIGHTPOLL 2019 ie nastavak prošlogodišnje radionice LIGHTPOLL 2018. Posetite internet stranicu projekta gde su objavljene prezentacije i fotografije sa ove radionice, da bi ste stekli utisak o tome šta možete da očekujete na ovogodišnjem događaju.   

Projekat VoBaNISTA – „Noćno nebo Vojvodine i Bač-Kiškuna kao nova turistička atrakcija“ je od svog lansiranja 1. marta 2018. godine do sada održao brojne događaje sa ciljem da upotrebi neiskorišćen potencijal regiona Vojvodine, u Srbiji i Bač-Kiškuna, u Mađarskoj u smislu kvaliteta noćnog neba, prirodnih rezervata i kulturne baštine, radi kreiranja nove turističke atrakcije. Za više informacija, posetite internet stranicu projekta Fejsbuk stranicu projekta.

Ostale vesti

 • 28. Oktobar 2019.
  Dan evropske saradnje 2019. godine
  Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija je proslavio ovogodišnji Dan evropske saradnje putem 15 događaja, koje je tokom septembra i oktobra organizovalo devet projekata koji se realizuju u okviru ovog Programa.
  Saznajte više
 • 02. Oktobar 2019.
  Treći poziv za podnošenje predloga projekata je završen sa 121 podnetom prijavom
  Treći poziv za podnošenje predloga projekata je zatvoren 30. septembra 2019. godine sa 121 prijavom predloga projekata podnetih putem Aplikacionog modula IMIS 2014-2020.
  Saznajte više
 • 03. Septembar 2019.
  Proslava Dana evropske saradnje 2019.
  Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija će proslaviti ovogodišnji Dan evropske saradnje tokom septembra i početkom oktobra sa 15 događaja, koje će organizovati devet projekata koji se realizuju u okviru ovog Programa.
  Saznajte više