Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

03. Septembar 2019.

Proslava Dana evropske saradnje 2019.

Posetite projektne događaje da saznate šta predstavlja prekogranična saradnja!

 

Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija će proslaviti ovogodišnji Dan evropske saradnje tokom septembra i početkom oktobra sa 15 događaja, koje će organizovati devet projekata koji se realizuju u okviru ovog Programa.

Sa ciljem da pokaže šta prekogranična saradna ove dve susedne zemlje predstavlja i podigne svest o značaju investicija Evropske unije u ovaj region, Zajednički sekretarijat Programa poziva stanovnike pograničnog regiona Mađarske i Srbije i njegove posetioce da se pridruže ovogodišnjoj proslavi.

Posetioci će imati priliku da uživaju u besplatnim umetničkim izložbama, pozorišnim predstavama za decu, muzičkim festivalima, sajmovima, seminarima za poljoprivrednike i još mnogo čemu.

Projekti koji učestvuju i čiji je cilj da doprinesu očuvanju kulturnog nasleđa pograničnog regiona Mađarske i Srbije i unaprede njegov turistički potencijal, ili da poboljšaju vodoprivredne sisteme u regionu, ili da unaprede ekonomsku konkurentnost malih i srednjih preduzeća, su sledeći: C-AGRO-Dev – „Prekogranični program razvoja agrobiznisa“; ColourCoop – „Šarenolika saradnja“;  CommonHeritage – „Zajedno za zajedničku budućnost i kulturno nasleđe“;  Modern Folking – „Jačanje multikulturalnih odnosa sa organizacijom omladinskih događaja u pograničnom regionu“; NATESS –  „Prirodni selfnes“; PLANTSVITA – „Razvoj mikrobioloških proizvoda prilagođenih različitim tipovima zemljišta za ekološku kontrolu štetočina“;  PROTECT – „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta”;  THEATRO – „Pozorišna umetnost kao regionalno središte za dečiju socijalizaciju“;  i  WATERatRISK – „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“.

Program obeležavanja Dana evropske saradnje:

14. septembar 2019. godine – 12. Konferencija o uzgoju tartufa u Mađarskoj

O događaju: Konferencija pokriva sledeće teme: pravilia organske poljoprivrede; savremene tehnologije u gajenju zatvorenog sistema; zaštita letnjeg tartufa i još mnogo toga. Događaj će takođe uključiti sesiju o usklađivanju vina sa tartufima, kao i degustaciju tartufa.

Lokacija: T. G. - Virágdekor srednja škola, tehnička škola i viša škola, adresa: Május 1. tér 13, 6237 Kecel, Mađarska

Vreme: 10:00

Jezik: mađarski

Projekat koji organizuje događaj: C-AGRO-Dev – „Prekogranični program razvoja agrobiznisa“

Više informacija: Internet stranica projektaFejsbuk stranica projekta

Napomena: Ovaj događaj zahteva registraciju do 9. Septembra 2019. godine, putem telefona: + 36 20 915 1547 ili email-a: teglas.tgvirag@gmail.com

 

14. septembar 2019. godine – V Fonó Klub – muzičko veče sa Mikloš Heinzingerom (Mistral Ansambl)

O događaju: Fono Klub je niz događaja koji imaju za clj da promovišu etno kulturu organizovanjem narodnih plesnih događaja za mlade. Ovi događaji predstavljaju etno kulturu i približavaju je mladima. Program uključuje koncerte narodne muzike i plesove raznih naroda, kao i podučavanje folklornog plesa.

Lokacija: Biblioteka „Jožef Atila“", Damjaničeva 2, 24420 Kanjiža, Srbija

Vreme: 19:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: Modern Folking – „Jačanje multikulturalnih odnosa sa organizacijom omladinskih događaja u pograničnom regionu“

Više informacija: Fejsbuk stranica projekta

 

15. septembar 2019. godine – Sajam mađarskih i srpskih rukotvorina

O događaju: U srpskom kulturnom centru „Kolo“ biće organizovan porodični dan na kom će putem sajma biti predstavljene specijalneumetnosti, uključujući likovnu umetnost i obradu drveta. Tokom sajma, učesnici će moć da isprobaju rukotvorine uz pomoć umetnika iz Srbije i Mađarske što će ovaj događaj pretvoriti u posebno, lično iskustvo. Tokom trajanja manifestacije živa muzika će obezbediti dobro raspoloženje.

Lokacija: Srpski kulturni centar „Kolo“ u Morahalomu (Szerb kulturális központ Mórahalom); adresa: Röszkei ut 44, 6782 Morahalom, Mađarska

Vreme: 14:00-17:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: ColourCoop – „Šarenolika saradnja“

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta; Internet stranica centra „Kolo“; Fejsbuk stranica centra „Kolo"

 

19. – 20. septembar 2019. godine – Konferencija o kulturnom nasleđu Bačke

O događaju: Konferencija se fokusira na ulogu vizuelnih resursa u proceni i prezentaciji spomenika. Biće prezentovani problemi i moguća rešenja koja se mogu naći tokom restauracije, odnosno obnove spomenika i starih zgrada. Tematske sesije će uključiti fotografiju, freske, slike, arhivske dokumente, filmove i još mnogo toga.

Lokacija: Galerija moderne umetnosti, 5 Rajhleova palata, Subotica, Srbija

Vreme: 10:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: CommonHeritage – „Zajedno za zajedničku budućnost i kulturno nasleđe“

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta (HU); Fejsbuk stranica projekta (SR)

 

20. septembar 2019. godine – Završna konferencija projekta PROTECT

O događaju: Završna konferencija će predstaviti projektnu ideju, ciljeve, aktivnosti i rezultate o invazivnim vrstama u područjima zaštićenim projektom. Projekat će na događaju ugostiti 100 učesnika iz relevantnih institucija, ali je i otvorena za javnost. Govornici na događaju biće iz srpskih i mađarskih institucija (Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine - pokrajinski sekretar, projektni menadžer, kao i predstavnici Univerziteta John Von Noiman - projektni partner iz Kečkemeta. Rezultati projekta će biti predstavljeni putem prezentacije i filma.

Lokacija: Sala u zgradi Pokrajinske vlade, Bulevar Mihajla Pupina 16, Novi Sad, Srbija

Vreme: 12:00 – 14:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: PROTECT – „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta”

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta; Twitter nalog projekta

 

20. septembar 2019. godine – Završna konferencija projekta WATERatRISK

O događaju: Završna konferencija u Mađarskoj će sažeti rezultate projekta i predstaviti interaktivnu veb stranicu, kao i aplikaciju GeoApp koje su kreirane u okviru projekta. Imajte u vidu da će projekat takođe organizovati i završnu konferenciju u Srbiji, u Novom Sadu, 24. septembra 2019. godine.

Lokacija: Univerzitet u Segedinu, odeljenje za fizičku geografiju i geoinformatiku; adresa; Egyetem u. 2-6, 1. sprat, 6722 Segedin, Mađarska

Vreme: 10:00 - 15:00

Jezik: mađarski

Projekat koji organizuje događaj: WATERatRISK – „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“.

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta

 

20. septembar 2019. godine – Otvoreni univerzitet  Wemsical Srbija

O događaju: Ovaj događaj ima za cilj da podigne svest o etno-narodnoj kulturi i motiviše učesnike da proaktivno uče o svom kulturnom identitetu.

Lokacija: Dom omladine Kanjiža, Glavna ulica 32, 24420 Kanjiža, Srbija

Vreme: 16:00 – 19:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: Modern Folking „Jačanje multikulturalnih odnosa sa organizacijom omladinskih događaja u pograničnom regionu“

Više informacija: Fejsbuk stranica projekta

 

20. septembar 2019. godine – VI Fonó Klub

O događaju: Fono Klub je niz događaja koji imaju za clj da promovišu etno kulturu organizovanjem narodnih plesnih događaja za mlade. Ovi događaji predstavljaju etno kulturu i približavaju je mladima. Program uključuje koncerte narodne muzike i plesove raznih naroda, kao i podučavanje folklornog plesa.  

Lokacija: Dom omladine Kanjiža, Glavna ulica 32, 24420 Kanjiža, Srbija

Vreme: 20:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: Modern Folking –„Jačanje multikulturalnih odnosa sa organizacijom omladinskih događaja u pograničnom regionu“

Više informacija: Fejsbuk stranica projekta

 

21. septembar 2019. godine – Srpski maraton – modna revija folklora, muzika i ples

O događaju: U srpskom kulturnom centru  „Kolo“ biće organizovana modna revija folklora. Tokom dana, učesnici će imati priliku da pogledaju izložbu narodnih nošnji i steknu uvid u proces izrade različitih vezenih predmeta. Glavna atrakcija dana biće modna revija koja će naglasiti folklorne elemente modernih dezena  u kolekcijama modnih dizajnera.

Lokacija: Srpski kulturni centar „Kolo“ u Morahalomu (Szerb kulturális központ Mórahalom); adresa: Röszkei ut 44, 6782 Morahalom, Mađarska

Vreme: 10:00-18:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: ColourCoop – „Šarenolika saradnja“

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta; Internet stranica centra „Kolo“; Fejsbuk stranica centra „Kolo"

 

23. septembar 2019. godine – Pozorišne predstave za decu

O događaju: U okviru 26. Međunarodnog festivala za dečijeg pozorišta u Subotici biće odigrane dve pozorišne predstave koje su pripremila deca iz Subotice i Segedina u okviru projekta THEATRO.

Lokacija:  prva predstava – Kosztolányi Dezső pozorište (Trg Žrtava Fašizma 5, Subotica); druga predstava – Dečje pozorište u Subotici (Park Rajhl Ferenca 12a, Subotica)

Vreme: prva predstava u 13:00 i  druga predstava u 18:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događajTHEATRO – „Pozorišna umetnost kao regionalno središte za dečiju socijalizaciju“

Više informacija: Fejsbuk stranica projekta

 

23. septembar 2019. godine – Pozorišna predstava lutkarskog pozorišta „Kövér Béla”

O događaju: Gostujuća predstava lutkarskog pozorišta „Kövér Béla” biće predstavljena srpskoj publici u okviru pratećeg programa 26. Međunarodnog festivala za dečijeg pozorišta u Subotici.

Lokacija: Kosztolányi Dezső pozorište u Subotici (Trg Žrtava Fašizma 5, Subotica)

Vreme: 16:00

Jezik: mađarski

Projekat koji organizuje događajTHEATRO – „Pozorišna umetnost kao regionalno središte za dečiju socijalizaciju“

Više informacija: Fejsbuk stranica projekta

 

24. septembar 2019. godine – Završna konferencija projekta WATERatRISK

O događaju: Završna konferencija u Mađarskoj će sažeti rezultate projekta i predstaviti interaktivnu veb stranicu, kao i aplikaciju GeoApp koje su kreirane u okviru projekta.

Lokacija: Kongresni centar Master – konferencijska sala br. 6, Novosadski sajam, Hajduk Veljkova 11, Novi Sad, Srbija

Vreme: 10:00 – 13:00 (10:00 – 11:00 konferencija za medije; 11:00 – 12:00 – oficijelni deo; and 12:15 – 13:00 – ručak) 

Jezik: srpski

Projekat koji organizuje događaj: WATERatRISK – „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“.

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta

 

27. – 29. septembar 2019. godine – Prvi međunarodni festival i takmičenje duvačkih orkestara u Morahalomu

O događaju: Prvi međunarodni festival duvačkih orkestara u Morahalomu će predstaviti muzičke orkestre koji sviraju na klasičnim duvačkim instrumentima i one koji sviraju na drvenim duvačkim  instrumentima, kao i njihovo takmičenje. Spajanje srpske i mađarske kulture kroz umetnost je važan element ovog festivala. Festival će takođe uključiti predstavljanje muzičkih instrumenata, okrugle stolove i stručne radionice.

Lokacija: Srpski kulturni centar „Kolo“ u Morahalomu (Szerb kulturális központ Mórahalom); adresa: Röszkei ut 44, 6782 Morahalom, Mađarska

Vreme: 27. septembar u 18:00 –  29. septembar 14:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: ColourCoop – „Šarenolika saradnja“

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta; Internet stranica centra „Kolo“; Fejsbuk stranica centra „Kolo"

 

2. oktobar 2019. godine – Izložba „Projekat PLANTSVITA za ekološku poljoprivredu“

O događaju: Na izložbi će putem filma biti predstavljeni ciljevi projekta, očekivani rezultati i rezultati koji su postignuti. Pored toga, projekat će putem prezentacije predstaviti kapacitete CB PLANTSVITA centra. Događaj je otvoren za javnost i posetioci koji izraze interesovanje, biće obavešteni o prednostima ekološkog suzbijanja štetočina i potencijalnim karakteristikama novih proizvoda koji će biti razvijeni u okviru projekta PLANTSVITA.

Lokacija: Otvoreni Univerzitet, Trg cara Jovana Nenada 15, Subotica, Srbija

Vreme: 11:30 – 16:00

Jezik: srpski

Projekat koji organizuje događaj: PLANTSVITA –  „Razvoj mikrobioloških proizvoda prilagođenih različitim tipovima zemljišta za ekološku kontrolu štetočina“

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta

 

3. – 4. oktobar 2019. godine – Međunarodna konferencija „Izazovi razvoja novih turističkih niša"

O događaju: Ova dvodnevna međunarodna konferencija ugostiće stručnjake iz turističkog sektora iz zemalja u regionu koje se suočavaju sa sličnim izazovima kao Mađarska i Srbija u pogledu razvoja novih turističkih destinacija. Cilj konferencije su razmene iskustava i predstavljanja dobrih praksi u rešavanju konkretnih problema.

Lokacija:

 • 3. oktobar 2019. – Opština Irig, Vrdnik – precizna lokacija će biti objavljena uskoro
 • 4. oktobar 2019. – Novi Sad, Srbija – precizna lokacija će biti objavljena uskoro

Vreme: precizno vreme događaja biće objavljeno uskoro

Jezik: engleski

Projekat koji organizuje događaj: NATESS –  „Prirodni selfnes“

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta

 

Tokom ove inicijative, Zajednički sekretarijat Programa će redovno objavljivati novosti o navedenim događajima na stranicama Programa na društvenim medijima Fejsbuk i LinkedIn.

Dan evropske saradnje se obeležava svake godine 21. septembra i nekoliko sedmica pre i posle tog datuma, kada se proslavljaju dostignuća u oblasti teritorijalne saradnje u različitim regionima Evrope, uključujući zemlje koje se graniče sa Evropskom unijom. 

Ostale vesti

 • 28. Oktobar 2019.
  Dan evropske saradnje 2019. godine
  Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija je proslavio ovogodišnji Dan evropske saradnje putem 15 događaja, koje je tokom septembra i oktobra organizovalo devet projekata koji se realizuju u okviru ovog Programa.
  Saznajte više
 • 02. Oktobar 2019.
  Treći poziv za podnošenje predloga projekata je završen sa 121 podnetom prijavom
  Treći poziv za podnošenje predloga projekata je zatvoren 30. septembra 2019. godine sa 121 prijavom predloga projekata podnetih putem Aplikacionog modula IMIS 2014-2020.
  Saznajte više
 • 04. Juli 2019.
  Info dani u Srbiji
  Zajednički sekretarijat i Antena Zajedničkog sekretarijata Programa će na obe strane mađarsko-srpske granice organizovati Info dane, celodnevne seminara namenjene potencijalnim podnosiocima predloga projekata u okviru Trećeg poziva za podnošenje predloga projekata.
  Saznajte više