Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

03. Septembar 2019.

Proslava Dana evropske saradnje 2019.

Posetite projektne događaje da saznate šta predstavlja prekogranična saradnja!

 

Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija će proslaviti ovogodišnji Dan evropske saradnje tokom septembra i početkom oktobra sa 15 događaja, koje će organizovati devet projekata koji se realizuju u okviru ovog Programa.

Sa ciljem da pokaže šta prekogranična saradna ove dve susedne zemlje predstavlja i podigne svest o značaju investicija Evropske unije u ovaj region, Zajednički sekretarijat Programa poziva stanovnike pograničnog regiona Mađarske i Srbije i njegove posetioce da se pridruže ovogodišnjoj proslavi.

Posetioci će imati priliku da uživaju u besplatnim umetničkim izložbama, pozorišnim predstavama za decu, muzičkim festivalima, sajmovima, seminarima za poljoprivrednike i još mnogo čemu.

Projekti koji učestvuju i čiji je cilj da doprinesu očuvanju kulturnog nasleđa pograničnog regiona Mađarske i Srbije i unaprede njegov turistički potencijal, ili da poboljšaju vodoprivredne sisteme u regionu, ili da unaprede ekonomsku konkurentnost malih i srednjih preduzeća, su sledeći: C-AGRO-Dev – „Prekogranični program razvoja agrobiznisa“; ColourCoop – „Šarenolika saradnja“;  CommonHeritage – „Zajedno za zajedničku budućnost i kulturno nasleđe“;  Modern Folking – „Jačanje multikulturalnih odnosa sa organizacijom omladinskih događaja u pograničnom regionu“; NATESS –  „Prirodni selfnes“; PLANTSVITA – „Razvoj mikrobioloških proizvoda prilagođenih različitim tipovima zemljišta za ekološku kontrolu štetočina“;  PROTECT – „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta”;  THEATRO – „Pozorišna umetnost kao regionalno središte za dečiju socijalizaciju“;  i  WATERatRISK – „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“.

Program obeležavanja Dana evropske saradnje:

14. septembar 2019. godine – 12. Konferencija o uzgoju tartufa u Mađarskoj

O događaju: Konferencija pokriva sledeće teme: pravilia organske poljoprivrede; savremene tehnologije u gajenju zatvorenog sistema; zaštita letnjeg tartufa i još mnogo toga. Događaj će takođe uključiti sesiju o usklađivanju vina sa tartufima, kao i degustaciju tartufa.

Lokacija: T. G. - Virágdekor srednja škola, tehnička škola i viša škola, adresa: Május 1. tér 13, 6237 Kecel, Mađarska

Vreme: 10:00

Jezik: mađarski

Projekat koji organizuje događaj: C-AGRO-Dev – „Prekogranični program razvoja agrobiznisa“

Više informacija: Internet stranica projektaFejsbuk stranica projekta

Napomena: Ovaj događaj zahteva registraciju do 9. Septembra 2019. godine, putem telefona: + 36 20 915 1547 ili email-a: teglas.tgvirag@gmail.com

 

14. septembar 2019. godine – V Fonó Klub – muzičko veče sa Mikloš Heinzingerom (Mistral Ansambl)

O događaju: Fono Klub je niz događaja koji imaju za clj da promovišu etno kulturu organizovanjem narodnih plesnih događaja za mlade. Ovi događaji predstavljaju etno kulturu i približavaju je mladima. Program uključuje koncerte narodne muzike i plesove raznih naroda, kao i podučavanje folklornog plesa.

Lokacija: Biblioteka „Jožef Atila“", Damjaničeva 2, 24420 Kanjiža, Srbija

Vreme: 19:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: Modern Folking – „Jačanje multikulturalnih odnosa sa organizacijom omladinskih događaja u pograničnom regionu“

Više informacija: Fejsbuk stranica projekta

 

15. septembar 2019. godine – Sajam mađarskih i srpskih rukotvorina

O događaju: U srpskom kulturnom centru „Kolo“ biće organizovan porodični dan na kom će putem sajma biti predstavljene specijalneumetnosti, uključujući likovnu umetnost i obradu drveta. Tokom sajma, učesnici će moć da isprobaju rukotvorine uz pomoć umetnika iz Srbije i Mađarske što će ovaj događaj pretvoriti u posebno, lično iskustvo. Tokom trajanja manifestacije živa muzika će obezbediti dobro raspoloženje.

Lokacija: Srpski kulturni centar „Kolo“ u Morahalomu (Szerb kulturális központ Mórahalom); adresa: Röszkei ut 44, 6782 Morahalom, Mađarska

Vreme: 14:00-17:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: ColourCoop – „Šarenolika saradnja“

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta; Internet stranica centra „Kolo“; Fejsbuk stranica centra „Kolo"

 

19. – 20. septembar 2019. godine – Konferencija o kulturnom nasleđu Bačke

O događaju: Konferencija se fokusira na ulogu vizuelnih resursa u proceni i prezentaciji spomenika. Biće prezentovani problemi i moguća rešenja koja se mogu naći tokom restauracije, odnosno obnove spomenika i starih zgrada. Tematske sesije će uključiti fotografiju, freske, slike, arhivske dokumente, filmove i još mnogo toga.

Lokacija: Galerija moderne umetnosti, 5 Rajhleova palata, Subotica, Srbija

Vreme: 10:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: CommonHeritage – „Zajedno za zajedničku budućnost i kulturno nasleđe“

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta (HU); Fejsbuk stranica projekta (SR)

 

20. septembar 2019. godine – Završna konferencija projekta PROTECT

O događaju: Završna konferencija će predstaviti projektnu ideju, ciljeve, aktivnosti i rezultate o invazivnim vrstama u područjima zaštićenim projektom. Projekat će na događaju ugostiti 100 učesnika iz relevantnih institucija, ali je i otvorena za javnost. Govornici na događaju biće iz srpskih i mađarskih institucija (Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine - pokrajinski sekretar, projektni menadžer, kao i predstavnici Univerziteta John Von Noiman - projektni partner iz Kečkemeta. Rezultati projekta će biti predstavljeni putem prezentacije i filma.

Lokacija: Sala u zgradi Pokrajinske vlade, Bulevar Mihajla Pupina 16, Novi Sad, Srbija

Vreme: 12:00 – 14:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: PROTECT – „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta”

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta; Twitter nalog projekta

 

20. septembar 2019. godine – Završna konferencija projekta WATERatRISK

O događaju: Završna konferencija u Mađarskoj će sažeti rezultate projekta i predstaviti interaktivnu veb stranicu, kao i aplikaciju GeoApp koje su kreirane u okviru projekta. Imajte u vidu da će projekat takođe organizovati i završnu konferenciju u Srbiji, u Novom Sadu, 24. septembra 2019. godine.

Lokacija: Univerzitet u Segedinu, odeljenje za fizičku geografiju i geoinformatiku; adresa; Egyetem u. 2-6, 1. sprat, 6722 Segedin, Mađarska

Vreme: 10:00 - 15:00

Jezik: mađarski

Projekat koji organizuje događaj: WATERatRISK – „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“.

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta

 

20. septembar 2019. godine – Otvoreni univerzitet  Wemsical Srbija

O događaju: Ovaj događaj ima za cilj da podigne svest o etno-narodnoj kulturi i motiviše učesnike da proaktivno uče o svom kulturnom identitetu.

Lokacija: Dom omladine Kanjiža, Glavna ulica 32, 24420 Kanjiža, Srbija

Vreme: 16:00 – 19:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: Modern Folking „Jačanje multikulturalnih odnosa sa organizacijom omladinskih događaja u pograničnom regionu“

Više informacija: Fejsbuk stranica projekta

 

20. septembar 2019. godine – VI Fonó Klub

O događaju: Fono Klub je niz događaja koji imaju za clj da promovišu etno kulturu organizovanjem narodnih plesnih događaja za mlade. Ovi događaji predstavljaju etno kulturu i približavaju je mladima. Program uključuje koncerte narodne muzike i plesove raznih naroda, kao i podučavanje folklornog plesa.  

Lokacija: Dom omladine Kanjiža, Glavna ulica 32, 24420 Kanjiža, Srbija

Vreme: 20:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: Modern Folking –„Jačanje multikulturalnih odnosa sa organizacijom omladinskih događaja u pograničnom regionu“

Više informacija: Fejsbuk stranica projekta

 

21. septembar 2019. godine – Srpski maraton – modna revija folklora, muzika i ples

O događaju: U srpskom kulturnom centru  „Kolo“ biće organizovana modna revija folklora. Tokom dana, učesnici će imati priliku da pogledaju izložbu narodnih nošnji i steknu uvid u proces izrade različitih vezenih predmeta. Glavna atrakcija dana biće modna revija koja će naglasiti folklorne elemente modernih dezena  u kolekcijama modnih dizajnera.

Lokacija: Srpski kulturni centar „Kolo“ u Morahalomu (Szerb kulturális központ Mórahalom); adresa: Röszkei ut 44, 6782 Morahalom, Mađarska

Vreme: 10:00-18:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: ColourCoop – „Šarenolika saradnja“

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta; Internet stranica centra „Kolo“; Fejsbuk stranica centra „Kolo"

 

23. septembar 2019. godine – Pozorišne predstave za decu

O događaju: U okviru 26. Međunarodnog festivala za dečijeg pozorišta u Subotici biće odigrane dve pozorišne predstave koje su pripremila deca iz Subotice i Segedina u okviru projekta THEATRO.

Lokacija:  prva predstava – Kosztolányi Dezső pozorište (Trg Žrtava Fašizma 5, Subotica); druga predstava – Dečje pozorište u Subotici (Park Rajhl Ferenca 12a, Subotica)

Vreme: prva predstava u 13:00 i  druga predstava u 18:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događajTHEATRO – „Pozorišna umetnost kao regionalno središte za dečiju socijalizaciju“

Više informacija: Fejsbuk stranica projekta

 

23. septembar 2019. godine – Pozorišna predstava lutkarskog pozorišta „Kövér Béla”

O događaju: Gostujuća predstava lutkarskog pozorišta „Kövér Béla” biće predstavljena srpskoj publici u okviru pratećeg programa 26. Međunarodnog festivala za dečijeg pozorišta u Subotici.

Lokacija: Kosztolányi Dezső pozorište u Subotici (Trg Žrtava Fašizma 5, Subotica)

Vreme: 16:00

Jezik: mađarski

Projekat koji organizuje događajTHEATRO – „Pozorišna umetnost kao regionalno središte za dečiju socijalizaciju“

Više informacija: Fejsbuk stranica projekta

 

24. septembar 2019. godine – Završna konferencija projekta WATERatRISK

O događaju: Završna konferencija u Mađarskoj će sažeti rezultate projekta i predstaviti interaktivnu veb stranicu, kao i aplikaciju GeoApp koje su kreirane u okviru projekta.

Lokacija: Kongresni centar Master – konferencijska sala br. 6, Novosadski sajam, Hajduk Veljkova 11, Novi Sad, Srbija

Vreme: 10:00 – 13:00 (10:00 – 11:00 konferencija za medije; 11:00 – 12:00 – oficijelni deo; and 12:15 – 13:00 – ručak) 

Jezik: srpski

Projekat koji organizuje događaj: WATERatRISK – „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“.

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta

 

27. – 29. septembar 2019. godine – Prvi međunarodni festival i takmičenje duvačkih orkestara u Morahalomu

O događaju: Prvi međunarodni festival duvačkih orkestara u Morahalomu će predstaviti muzičke orkestre koji sviraju na klasičnim duvačkim instrumentima i one koji sviraju na drvenim duvačkim  instrumentima, kao i njihovo takmičenje. Spajanje srpske i mađarske kulture kroz umetnost je važan element ovog festivala. Festival će takođe uključiti predstavljanje muzičkih instrumenata, okrugle stolove i stručne radionice.

Lokacija: Srpski kulturni centar „Kolo“ u Morahalomu (Szerb kulturális központ Mórahalom); adresa: Röszkei ut 44, 6782 Morahalom, Mađarska

Vreme: 27. septembar u 18:00 –  29. septembar 14:00

Jezik: mađarski i srpski

Projekat koji organizuje događaj: ColourCoop – „Šarenolika saradnja“

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta; Internet stranica centra „Kolo“; Fejsbuk stranica centra „Kolo"

 

2. oktobar 2019. godine – Izložba „Projekat PLANTSVITA za ekološku poljoprivredu“

O događaju: Na izložbi će putem filma biti predstavljeni ciljevi projekta, očekivani rezultati i rezultati koji su postignuti. Pored toga, projekat će putem prezentacije predstaviti kapacitete CB PLANTSVITA centra. Događaj je otvoren za javnost i posetioci koji izraze interesovanje, biće obavešteni o prednostima ekološkog suzbijanja štetočina i potencijalnim karakteristikama novih proizvoda koji će biti razvijeni u okviru projekta PLANTSVITA.

Lokacija: Otvoreni Univerzitet, Trg cara Jovana Nenada 15, Subotica, Srbija

Vreme: 11:30 – 16:00

Jezik: srpski

Projekat koji organizuje događaj: PLANTSVITA –  „Razvoj mikrobioloških proizvoda prilagođenih različitim tipovima zemljišta za ekološku kontrolu štetočina“

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta

 

3. – 4. oktobar 2019. godine – Međunarodna konferencija „Izazovi razvoja novih turističkih niša"

O događaju: Ova dvodnevna međunarodna konferencija ugostiće stručnjake iz turističkog sektora iz zemalja u regionu koje se suočavaju sa sličnim izazovima kao Mađarska i Srbija u pogledu razvoja novih turističkih destinacija. Cilj konferencije su razmene iskustava i predstavljanja dobrih praksi u rešavanju konkretnih problema.

Lokacija:

  • 3. oktobar 2019. – Opština Irig, Vrdnik – precizna lokacija će biti objavljena uskoro
  • 4. oktobar 2019. – Novi Sad, Srbija – precizna lokacija će biti objavljena uskoro

Vreme: precizno vreme događaja biće objavljeno uskoro

Jezik: engleski

Projekat koji organizuje događaj: NATESS –  „Prirodni selfnes“

Više informacija: Internet stranica projekta; Fejsbuk stranica projekta

 

Tokom ove inicijative, Zajednički sekretarijat Programa će redovno objavljivati novosti o navedenim događajima na stranicama Programa na društvenim medijima Fejsbuk i LinkedIn.

Dan evropske saradnje se obeležava svake godine 21. septembra i nekoliko sedmica pre i posle tog datuma, kada se proslavljaju dostignuća u oblasti teritorijalne saradnje u različitim regionima Evrope, uključujući zemlje koje se graniče sa Evropskom unijom. 

Ostale vesti

  • 09. Maj 2023.
    Info-dani 1. Javnog poziva - najava!
    Interreg VI-A IPA program Mađarska - Srbija je zakazao 4 Info-dana. Saznajte više u ovoj vesti.
    Saznajte više
  • 12. April 2023.
    Novi Program: Objavljena dokumentacija prvog Javnog poziva za projekte!
    Interreg VI-A IPA program Mađarska - Srbija je zvanično objavio svoj prvi Javni poziv za prikupljanje predloga projekata. Srećno!
    Saznajte više
  • 09. Decembar 2022.
    Do Nove godine, još 5 projekata završava implementaciju!
    Ciljna ravnina. Od ukupno 118 ugovorenih projekata, 105 je kompletirano, a ovde navedenih 5 projekata završavaju implementaciju do 31.12.2022. Pročitajte više ovde >>>
    Saznajte više