Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

21. Septembar 2017.

Program prekogranične saradnje Mađarske i Srbije slavi Dan evropske saradnje uz Foto izložbu

Segedin, Mađarska, 21. september 2017. godineInterreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji sufinansira Evropska unija, proslavlja Dan evropske saradnje uz Foto izložbu, u trajanju od 21. septembra do 1. oktobra 2017. godine, na poznatom šetalištu Kolčei ulica (Kölcsey utca), u centru  Segedina, u Mađarskoj.

U okviru Foto izložbe izloženo je dvanaest fotografija koje je su proglašene za najbolje u okviru Foto konkursa „Lepi prizori pograničnog regiona Mađarske i Srbije“, koji je organizovan između 8. avgusta i 10. septembra 2017. godine. Žiri Foto konkursa, koji su činili fotograf Čaba Voroš (Csaba Vörös) i dva predstavnika Upravljačkog tela i Nacionalnog tela ovog Programa, odabrao je Prvo i Drugo mesto, dok je putem javnog glasanja na Fejsbuk stranici Programa odabrano Treće mesto.

Autori izloženih fotografija su: Olivér Molnár-Gábor, Dr. István Tóth-Piusz, János Dobó, Petar Zambo, Éva Tóth, Dejana Kovačević, Csongor Ágoston, Žarko Jakšić, Željko Vojnović, Zsuzsanna Kávai, Maša Cvijanović i Noémi Tóth.

Foto izložba je otvorena 21. septembra 2017. godine ceremonijom dodele nagrada u Regionalnom centru umetnosti REÖK, u Segedinu, u prisustvu autora pobedničkih fotografija, predstavnika programskih tela, medija i gostiju.

Autori prvoplasirane fotografije– Olivér Molnár-Gábor, drugoplasirane fotografije – István Tóth-Piusz i trećeplasirane fotografije – János Dobó, primili su trofeje i paket promotivnih poklona Programa i Dana evropske saradnje.  Autorima dodatnih devet fotografija, koje je odabrao Žiri Foto konkursa, takođe je odato priznanje i uručeni su im paketi promotivnih poklona Programa.

Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska- Srbija će dodatno odati priznanje autorima odabranih dvanaest fotografija, tako što će njihove fotografije objaviti u okviru različitih publikacija Programa, kao i u okviru štampanog kalendara Programa za 2018. godinu, koji će do kraja godine biti uručen kao poklon brojnim partnerskim organizacijama ovog Programa. 

Prema rečima Petera Raca (Péter Rácz), Šefa Zajedničkog sekretarijata ovog Programa, održani Foto konkurs imao je za cilj da podstakne građane da aktivno učestvuju u proslavi Dana evropske saradnje, putem svojih fotografija koje prikazuju lepote pograničnog regiona Mađarske i Srbije, uključujući njegovu prirodu i pejzaže, prizore sela i gradova i njihove znamenitosti.

Pogranični region Mađarske i Srbije, koji je ujedno i Programska oblast Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, uključuje županije Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i Vojvodinu u Srbiji (okruge: Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem).

„Prekogranična saradnja Mađarske i Srbije se uspešno sprovodi kroz već četiri generacije programa teritorijalne saradnje, koje sufinansira Evropska unija. Ta finansijska sredstva se investiraju u zajedničke projekte organizacija iz Mađarske i Srbije, ali je bitno napomenuti da su krajnji korisnici ovih sredstava ljudi koji žive u pograničnom regionu Mađarske i Srbije – susedi koji stvaraju zajedničku, bolju budućnost,” objasnila je Žužana Toro (Zsuzsanna Törő), Programski menadžer iz Kancelarije Premijera Mađarske – Upravljačkog tela ovog Programa, i dodala je: „Dan evropske saradnje je godišnji podsetnik na to koliko je ova saradnja važna za sve nas”.

Jedna od upečatljivih karakteristika pograničnog regiona Mađarske i Srbije je zajedničko prirodno, istorijsko i kulturno nasleđe dve susedne države. Istovremeno, jedan od prioriteta Programa je stimulisanje saradnje u oblasti turizma i očuvanja kulturnog nasleđa. Ovi elementi su poslužili kao inspiracija za ovogodišnje obeležavanje Dana evropske saradnje.

Dan evropske saradnje obeležava se svake godine 21. septembra i nekoliko dana pre i posle tog datuma, kada se proslavljaju dostignuća u oblasti teritorijalne saradnje u različitim regionima Evrope, uključujući susedne zemlje Evropske unije. Za više informacija o događajima koji se ovim povodom održavaju širom Evrope, posetite www.ecday.com.

Fotografije sa događaja povodom otvaranja izložbe su dostupne u Foto galeriji na ovoj internet stranici , kao i na Fejsbuk stranici Programa.

Možete preuzeti sledeća dokumenta:
Saopstenje za medije_ foto izlozba saopstenje-za-medije-foto-izlozba.pdf

Ostale vesti

  • 31. January 2020.
    Projekti koji prave razliku – Projekat WATERatRISK nam pomaže da se izborimo sa uticajima učestalih klimatskih promena u regionu
    Projekat „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“, takođe poznat kao WATERatRISK, ponudio je rešenja za praćenje suše i suvišnih voda u pograničnom regionu Mađarske i Srbije, što je stvorilo osnovu za održivi razvoj regiona.
    Saznajte više
  • 31. January 2020.
    Projekti koji prave razliku - Projekat CBS-CD je primenio tehnologiju u cilju podrške kulturnoj i socijalnoj inkluziji
    Projekat „Prekogranični zvuk za osobe sa invaliditetom“, takođe poznat kao CBS-CD, upotrebio je tehnologiju radi podrške uključivanju dece i mladih sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom u kulturni i društveni život dve zajednice u pograničnom regionu Mađarske i Srbije.
    Saznajte više
  • 16. January 2020.
    Projekti koji prave razliku -„Kaleidoskop savremene kulture i kreativne industrije“
    Projekt K3CI („Kaleidoskop savremene kulture i kreativne industrije“) je povezao modernu umetničku scenu Mađarske i Srbije uspostavljanjem veze između 70 mladih umetnika i menadžera iz sfere kulture.
    Saznajte više