Skip navigation

A legfrissebb közlemények, hírek és médiával kapcsolatos tartalmak

01. Június 2019.

Sajtóközlemény: Az Európai Unió 10,38 millió eurót fektet Magyarország és Szerbia közös határtérségébe a határon átnyúló együttműködési program keretében

Az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia meghirdette a harmadik pályázati felhívását

2019. június 3. – az Európai Unió IPA (Instrument for Pre-accession Assistance – Előcsatlakozási Támogatási Eszköz) alapjából támogatott Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia összesen 10.380.000 eurós összértékű IPA-keretösszeggel indította el a Magyarország-Szerbia határtérség pályázóit és tevékenységek széles körét célzó harmadik pályázati felhívását.

A harmadik pályázati felhívásra (HUSRB/1903) 2019. szeptember 30-ig nyújthatók be pályázatok.  A felhívás keretében olyan projektötletek pályázhatnak támogatásra, amelyek célja kedvező hatás kifejtése a magyar-szerb határtérségben a négy Program-prioritás egyikébe illeszkedően:

• Határon átnyúló vízgazdálkodási és kockázatmegelőzési rendszerek színvonalának javítása;
  • A határon átnyúló forgalom szűk keresztmetszeteinek csökkentése;
  • Idegenforgalmi és kulturális örökségi együttműködés ösztönzése;
  • A KKV-k versenyképességének erősítése innovációvezérelt fejlesztéssel

A támogatott projekteket az alábbi programterületen valósíthatók meg: Magyarországon Csongrád és Bács-Kiskun megyék, Szerbiában Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A jogosult pályázók non-profit szervezetek, az állami hatóságokat, közjogi szervezeteket és a magánjogi nonprofit szervezeteket is ideértve. A jogosult pályázói kör részletes leírását a Pályázói Útmutató tartalmazza.

A projekteknek “határon átnyúló elemet” kell tartalmaznia  - az együttműködés keretében legalább egy magyarországi és egy szerbiai szervezet lép partnerségre. A partnerségben résztvevő valamennyi szervezetnek a Programterületen székhellyel kell rendelkeznie. A partnerek közösen nyújtják be a pályázatot, kiválasztás esetén pedig közösen valósítják meg azt.

A pályázatok benyújtása online, a Program honlapján (www.interreg-ipa-husrb.com), Pályázati felhívások címszava alatt elérhető IMIR 2014-2020 Pályázati Modulon keresztül lehetséges.  A pályázati eljárásra vonatkozó iránymutatások és szabályzatok, továbbá a harmadik pályázati felhívással kapcsolatos minden egyéb információ hozzáférhető a Program weboldalán.

A támogatott projektek időtartama legalább 6, legfeljebb 18 hónap lehet.

A pályázati időszakban a Program a Közös Titkárságon (KT) és a KT Antennán keresztül nyújt segítséget a pályázóknak. A pályázók ezen túlmenően a Program honlapján található online Partnerkereső segítségével is kereshetnek maguknak partnerszervezeteket.

A harmadik pályázati felhívás eredményeinek közlésére várhatóan 2020 második negyedévében kerül sor.

Az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia teljes uniós hozzájárulása (IPA-Előcsatlakozási Támogatási Eszköz) 65.124.000 euró. A nemzeti önrészt is ide számítva (beleértve a projektpartnerek saját hozzájárulását is) a Program teljes költségvetése 76.616.474 euró.

A következő dokumentumok tölthetők le:
Sajtóközlemény_Harmadik pályázati felhívás sajtokozlemeny-harmadik-palyazati-felhivas-736.pdf

Egyéb hírek

• 06. Szeptember 2018.
    Magyarország és Szerbia határon átnyúló együttműködési Programja az együttműködést bemutató projektrendezvényekkel tiszteleg az Európai Együttműködés Napja előtt
    Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az EU által társfinanszírozott kezdeményezésként idén szeptemberben és októberben a Program hét projektje által rendezett 15 rendezvényével ünnepli az Európai Együttműködés Napját.
  • 21. Szeptember 2017.
    Magyarország és Szerbia határon átnyúló együttműködési programja fotókiállítással ünnepli az Európai Együttműködés Napját
    Az Európai Unió által társfinanszírozott kezdeményezés, az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország–Szerbia 2017. szeptember 21. és október 1. között a szegedi belváros jól ismert sétálóutcájában, a Kölcsey utcában kialakított szabadtéri fotókiállítással ünnepli az Európai Együttműködés Napját.
  • 08. Augusztus 2017.
    Sajtóközlemény: A Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program fotópályázattal ünnepli az Európai Együttműködés Napját
    Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program – mint az Európai Unió által társfinanszírozott kezdeményezés – 2017. augusztus 8-a és szeptember 10-e között fotópályázatot rendez „Magyarország és Szerbia határmenti régiójának elbűvölő látványosságai” címmel az Európai Együttműködés Napjának idei megünnepléseként.