Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

31. January 2020.

Projekti koji prave razliku – Projekat WATERatRISK nam pomaže da se izborimo sa uticajima učestalih klimatskih promena u regionu

Voda predstavlja rizik kada je nema dovljno ili je ima previše. Ove vremenski ekstremi, pojačani klimatskim promenama, mogu dovesti do smenjivanja perioda suše i suvišnih voda u toku jedne godine, pa čak i do razvoja hidroloških nepogoda.

Projekat „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“, takođe poznat kao WATERatRISK, ponudio je rešenja za praćenje suše i suvišnih voda u pograničnom regionu Mađarske i Srbije, što je stvorilo osnovu za održivi razvoj regiona.

Projekat se sastojao od pet glavnih oblasti rada:

  • Poboljšanje praćenja suše i suvišnih voda – projektni partneri su kreirali bazu podataka i interaktivnu internet stranicu sa objavljenim rezultatima monitoringa sprovedenog pomoću tehnologije daljinskog detektovanja.
  • Procena uticaja i rizika od suše i suvišnih voda – ova oblast se fokusirala prvenstveno na poljoprivredu i uključila je eksperimente na vegetaciji na obe strane granice. U tu svrhu projekat je koristio satelitsko snimanje, bespilotne letelice (dronove) i termalnu kameru.
  • Izrada planova za upravljanje potokom Dong-ér u Mađarskoj i sliv Čurug-Žabalj u Srbiji.
  • Osnivanje istraživačkog centra za okupljanje stručnjaka i omogućavanje istraživačkih projekata u budućnosti. Istraživački centar osnovan je na Univerzitetu u Segedinu, u novembru 2017. godine.
  • Organizovanje tematskih radionica – projektni partneri su organizovali pet ovakvih javnih događaja, na kojima su okupili stručnjake iz različitih srodnih oblasti. Pored toga, projekat je organizovao događaje namenjene mladima – Noć istraživača u Mađarskoj, a u učestvovao je i na Festivalu nauke u Srbiji.

Projekat je predstavljao partnerstvo sledećih organizacija: iz Mađarske – Univerzitet u Segedinu (kao Vodećeg korisnika na projektu) i Vodoprivredna direkcija Donjeg Potisja, iz Srbije – Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu i  Javno Vodoprivredno Preduzeće Vode Vojvodine.

 Između 1. oktobra 2017. godine i 30. septembra 2019. godine projekat se bavio prioritetom Programa koji se odnosi na unapređivanje prekograničnih sistema za upravljanje vodama i prevenciju rizika.

Priloženi video klip nastao je u okviru projekta WATERatRISK kako bi predstavio ovo partnerstvo, aktivnosti i što je najvažnije – rezultate projekta.



Ostale vesti

  • 31. January 2020.
    Projekti koji prave razliku - Projekat CBS-CD je primenio tehnologiju u cilju podrške kulturnoj i socijalnoj inkluziji
    Projekat „Prekogranični zvuk za osobe sa invaliditetom“, takođe poznat kao CBS-CD, upotrebio je tehnologiju radi podrške uključivanju dece i mladih sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom u kulturni i društveni život dve zajednice u pograničnom regionu Mađarske i Srbije.
    Saznajte više
  • 16. January 2020.
    Projekti koji prave razliku -„Kaleidoskop savremene kulture i kreativne industrije“
    Projekt K3CI („Kaleidoskop savremene kulture i kreativne industrije“) je povezao modernu umetničku scenu Mađarske i Srbije uspostavljanjem veze između 70 mladih umetnika i menadžera iz sfere kulture.
    Saznajte više
  • 29. Oktobar 2019.
    Projekti koji prave razliku – otvoren je novi granični prelaz u okviru projekta Kübekháza-Rabe
    U okviru projekta prekogranične saradnje „Razvoj prelaznog puta u oblasti Kubehazi (Mađarska) – Rabe (Srbija)“, takođe poznatog kao Kübekháza-Rabe, otvoren je istoimeni granični prelaz između naselja Kubekhaza u Mađarskoj i Rabe u Srbiji, 11. oktobra 2019. godine.
    Saznajte više