Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

07. Oktobar 2016.

Saopštenje za medije - Investicija vredna 76,6 miliona evra u mađarsko-srpskom pograničnom regionu

Zvanično otvoren novi program prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije

7. oktobar 2016. godine – Evropska unija finansira novi program prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije sa preko 76,6 miliona evra (76.616.474 EUR), kroz IPA fond (Instrument za pretpristupnu pomoć) i sa partnerima na nacionalnom nivou, pružajući na taj način priliku neprofitnim organizacijama iz ove dve države da u pograničnom regionu sprovedu zajedničke projekte koji imaju za cilj poboljšavanje infrastrukture, ekonomske saradnje i turističke ponude, kao i negovanje zajedničkog kulturnog nasleđa i podršku održivom razvoju.

Novi program – Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija je zvanično otvoren na konferenciji za medije koja je održana u kongresnom centru Novosadskog sajma u Srbiji. Lansiranjem novog programa je takođe obeleženo zatvaranje prethodnog – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija, zahvaljujući kojem je od 2008. godine do danas omogućeno sprovođenje 204 projekta saradnje između neprofitnih organizacija sa obe strane granice, sa ukupno 50,1 milion evra iz IPA fonda. Projekti su pokrivali tri prioritetne oblasti programa: Infrastrukturu i životnu sredinu, Ekonomiju, obrazovanje i kulturu i Tehničku pomoć.

„Pored povećanja saradnje između organizacija sa obe strane granice, projekti koji su sprovedeni u okviru prethodnog programa su pomogli da se unapredi sveukupni kvalitet života u pograničnom regionu – izgrađena su 34 kilometra biciklističkih staza; sprovedeno je 11 akcija u oblasti zaštite od poplava; organizovano je 66 događaja sa ciljem unapređenja ekonomske saradnje; razvijena su 44 proizvoda u oblasti zajedničke kulture i turizma; 335.604 osoba je na neki način bilo uključeno u projekte; 181.690 osoba je posetilo kulturne i istorijske atrakcije koje se nalaze na tematskim rutama koje su podržane kroz Program; 13.858 osoba je obučeno u okviru zajedničkih obrazovnih aktivnosti u raznim oblastima; 494 naučnih istraživača je uključeno u istraživačko-razvojne projektne aktivnosti, kao i mnoge druge inicijative,“, istakao je gospodin Peter Rac (Péter Rácz), šef Zajedničkog sekretarijata Programa, sumirajući rezultate prethodnog IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija.

„Programi prekogranične saradnje imaju važnu ulogu u razvoju pograničnih regiona. Kroz podršku ekonomskoj saradnji, što je u zajedničkom interesu obe države partnera, ovi programi neguju dobrosusedske odnose, stabilnost i prosperitet,“ pojasnio je gospodin Žigmond Perenji (Zsigmond Perényi), zamenik državnog sekretara u Kancelariji Premijera Mađarske, koja predstavlja Upravljačko telo i mađarsko Nacionalno telo Programa.

„IPA fondovi su od ogromne važnosti za države kandidate za ulazak u EU, kao što je Srbija, jer saradnja sa državom članicom EU olakšava proces EU integracije,“ objasnila je gospođa Sanda Šimić, pomoćnica direktora u Kancelariji za evropske integracije Vlade Republike Srbije, koja predstavlja srpsko Nacionalno telo Programa. Gospođa Šimić je dodala da pored programa saradnje između Mađarske i Srbije, Srbija učestvuje u IPA programima prekogranične saradnje istog tipa sa susednim državama članicama EU: Bugarskom, Hrvatskom i Rumunijom.

Na osnovu „sistema zajedničkog upravljanja“ država učesnica – Mađarske i Srbije, novi program – Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija finansira i podržava projekte saradnje neprofitnih organizacija koje se nalaze u Programskoj oblasti, koja uključuje županije Čongrad i Bač-Kiškun u Mađarskoj, kao i Zapadnu Bačku, Severnu Bačku, Severni Banat, Južnu Bačku, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji.

Projekti se moraju baviti jednim od četiri Prioriteta Programa: Unapređivanje prekograničnih sistema za upravljanje vodama i prevenciju rizika; Smanjenje uskih grla u prekograničnoj saobraćajnoj mreži; Stimulisanje saradnje u oblasti turizma i očuvanja kulturnog nasleđa ili Unapređivanje ekonomske konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz razvoj vođen inovacijama.

Pored toga, projekti moraju posedovati prekogranični element, što znači da oni moraju biti sprovedeni u partnerstvu, koje se sastoji od barem jedne organizacije iz Mađarske i jedne iz Srbije. Od organizacija koje sačinjavaju partnerstvo se takođe traži da zajednički apliciraju za finansiranje kroz Program.

Gospodin Rac (Rácz) je naveo da će Program finansirati projekte kroz tri Poziva za podnošenje predloga projekata. „Strateški poziv za podnošenje predloga projekata je lansiran 29. marta ove godine, a zatvoren je 30. septembra. Namenjen je projektima koji su u skladu sa relevantnim nacionalnim i regionalnim strategijama i koji imaju kapacitet da ostvare veliki uticaj i unaprede kvalitet života u Programskoj oblasti. Preostala dva poziva za podnošenje predloga projekata su namenjena širem dijapazonu podnosilaca predloga projekata i akcija. Drugi poziv za podnošenje predloga projekata je lansiran pre nekoliko dana, 3. oktobra, i biće otvoren do 31. januara 2017. godine,“ potvrdio je gospodin Rac (Rácz).

Pored predstavnika Programskih tela – gospodina Žigmonda Perenjija (Zsigmond Perényi), gospođe Sande Šimić i gospodina Petera Raca (Péter Rácz), gostujući govornici na konferenciji za medije su bili i gospodin Štefen Hudolin, Šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije, Njegova ekselencija Atila Pinter (Attila Pintér), ambasador Mađarske u Srbiji, gospodin Ištvan Pastor (István Pásztor), predsednik Skupštine Vojvodine, kao i predstavnici nekoliko projekata koji su sprovedeni u okviru prethodnog programa – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija. Pored predstavnika medija, gosti konferencije su bili predstavnici vladinih organizacija i ministarstava iz obe zemlje.

###

Napomena urednicima:

Materijali za novinare sa konferencije za medije, koji sadrže nekoliko pratećih dokumenata pored ovog saopštenja za medije, se nalaze u odeljku Press Kit, a fotografije sa događaja se nalaze u odeljku Foto galerija na veb sajtu Programa.

Možete preuzeti sledeća dokumenta:
Press Release_ press conference_srb press-release-press-conference-srb.pdf

Ostale vesti

 • 31. January 2020.
  Projekti koji prave razliku – Projekat WATERatRISK nam pomaže da se izborimo sa uticajima učestalih klimatskih promena u regionu
  Projekat „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“, takođe poznat kao WATERatRISK, ponudio je rešenja za praćenje suše i suvišnih voda u pograničnom regionu Mađarske i Srbije, što je stvorilo osnovu za održivi razvoj regiona.
  Saznajte više
 • 31. January 2020.
  Projekti koji prave razliku - Projekat CBS-CD je primenio tehnologiju u cilju podrške kulturnoj i socijalnoj inkluziji
  Projekat „Prekogranični zvuk za osobe sa invaliditetom“, takođe poznat kao CBS-CD, upotrebio je tehnologiju radi podrške uključivanju dece i mladih sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom u kulturni i društveni život dve zajednice u pograničnom regionu Mađarske i Srbije.
  Saznajte više
 • 16. January 2020.
  Projekti koji prave razliku -„Kaleidoskop savremene kulture i kreativne industrije“
  Projekt K3CI („Kaleidoskop savremene kulture i kreativne industrije“) je povezao modernu umetničku scenu Mađarske i Srbije uspostavljanjem veze između 70 mladih umetnika i menadžera iz sfere kulture.
  Saznajte više