Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

08. Avgust 2017.

Saopštenje za medije: Program prekogranične saradnje Mađarske i Srbije obeležava Dan evropske saradnje uz Foto konkurs

9. avgust 2017. godine – Zajednički sekretarijat Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji sufinansira Evropska unija, organizuje Foto konkurs            „Lepi prizori pograničnog regiona Mađarske i Srbije", od 8. avgusta do 10. septembra 2017. godine, u okviru ovogodišnje proslave Dana evropske saradnje.

Pogranični region Mađarske i Srbije, koji je ujedno i Programska oblast Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, uključuje županije Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i Vojvodinu u Srbiji – okruge Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem.  

Sa ciljem da podstakne građane da aktivno učestvuju u proslavi Dana evropske saradnje, Program poziva fotografe entuzijaste i profesionalce, koji su punoletni (starosne dobi 18 godina i više), da učestvuju na konkursu sa svojim fotografijama koje prikazuju lepote pograničnog regiona Mađarske i Srbije, uključujući njegovu prirodu i pejzaže, ili prizore sela ili gradova, uključujući njihove znamenitosti.

Autorima tri najbolje fotografije biće dodeljeni vredni i praktični promotivni pokloni Programa, a uz još devet odabranih fotografija, ove fotografije biće prikazane na izložbi na otvorenom kojom se proslavlja Dan evropske saradnje. Foto izložba će biti održana u partnerstvu sa Regionalnim centrom umetnosti – REÖK u drugoj polovini septembra 2017. godine, ispred Rekove palate, na poznatom segedinskom šetalištu Kolčei ulici (Kölcsey utca).

Autorima  12 najboljih fotografija takođe biće odato priznanje time što će  fotografije biti objavljene u štampanom kalendaru za 2018. godinu, koji će do kraja ove godine biti podeljen brojnim partnerskim organizacijama Programa, uključujući Evropsku komisiju, vladine institucije Mađarske i Srbije, kao i brojne neprofitne organizacije iz obe države koje sprovode zajedničke projekte u okviru ovog Programa.

Za učešće na Foto konkursu, fotografije se dostavljaju Zajedničkom sekretarijatu Programa u elektronskoj formi na sledeću adresu elektronske pošte: ecday@interreg-ipa-husrb.com u periodu od 8. do 28. avgusta 2017. godine. Autori dostavljaju po jednu fotografiju uz dodatne podatke: ime i prezime autora, kontakt informacije i kratak opis fotografije.  Da bi se kvalifikovali za učešće, autori fotografija moraju poštovati Uslove učešća Foto konkursa koji su objavljeni na internet stranici Programa www.interreg-ipa-husrb.com.

Fotografije koje ispunjavaju formalne kriterijume po pitanju tehničkih specifikacija i sadržaja biće istovremeno postavljene u album Foto konkursa na Fejsbuk stranici Programa.

Glasanje za najbolje fotografije će biti organizovano u periodu od 1. do 10. septembra 2017. godine. Žiri Foto konkursa, koji čine stručni član Žirija, fotograf Čaba Voroš (Csaba Vőrős) i dva predstavnika Upravljačkog tela i Nacionalnog tela Programa, odabraće prvonagrađenu i drugonagrađenu fotografiju. Trećenagrađena fotografija biće odabrana javnim glasanjem na Fejsbuk stranici Programa, kao fotografija sa najviše glasova putem funkcije „sviđa mi se" (like). Žiri Foto konkursa će takođe odabrati preostalih devet fotografija koje će biti prikazane na izložbi na otvorenom u Segedinu i objavljene u kalendaru Programa za 2018. godinu.

Imena autora pobedničkih fotografija na Foto konkursu, kao i datumi održavanja foto izložbe biće objavljeni 12. septembra 2017. godine na internet stranici i Fejsbuk stranici Programa, a autori 12 najboljih fotografija će biti nagrađeni na događaju organizovanom povodom otvaranja izložbe.

„Jedna od upečatljivih karakteristika pograničnog regiona Mađarske i Srbije je zajedničko prirodno, istorijsko i kulturno nasleđe dve susedne države. Istovremeno, jedan od prioriteta Programa je stimulisanje saradnje u oblasti turizma i očuvanja kulturnog nasleđa. Ovi elementi su nam poslužili kao inspiracija za ovogodišnje obeležavanje Dana evropske saradnje,“ objasnio je Peter Rac (Péter Rácz), Šef Zajedničkog sekretarijata Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija.

Dan evropske saradnje obeležava se svake godine 21. septembra i danima oko tog datuma, kada se proslavljaju dostignuća u oblasti teritorijalne saradnje u različitim regionima Evrope, uključujući susedne zemlje EU.

Možete preuzeti sledeća dokumenta:
Saopstenje za medije_ Foto konkurs saopstenje-za-medije-foto-konkurs.pdf

Ostale vesti

  • 31. January 2020.
    Projekti koji prave razliku – Projekat WATERatRISK nam pomaže da se izborimo sa uticajima učestalih klimatskih promena u regionu
    Projekat „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“, takođe poznat kao WATERatRISK, ponudio je rešenja za praćenje suše i suvišnih voda u pograničnom regionu Mađarske i Srbije, što je stvorilo osnovu za održivi razvoj regiona.
    Saznajte više
  • 31. January 2020.
    Projekti koji prave razliku - Projekat CBS-CD je primenio tehnologiju u cilju podrške kulturnoj i socijalnoj inkluziji
    Projekat „Prekogranični zvuk za osobe sa invaliditetom“, takođe poznat kao CBS-CD, upotrebio je tehnologiju radi podrške uključivanju dece i mladih sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom u kulturni i društveni život dve zajednice u pograničnom regionu Mađarske i Srbije.
    Saznajte više
  • 16. January 2020.
    Projekti koji prave razliku -„Kaleidoskop savremene kulture i kreativne industrije“
    Projekt K3CI („Kaleidoskop savremene kulture i kreativne industrije“) je povezao modernu umetničku scenu Mađarske i Srbije uspostavljanjem veze između 70 mladih umetnika i menadžera iz sfere kulture.
    Saznajte više