Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

03. Oktobar 2016.

Saopštenje za medije - Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija je lansirao Drugi poziv za prikupljanje predloga projekata

3. oktobar 2016. godine – Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija koji se sufinansira putem IPA fonda (Instrument za pretpristupnu pomoć), lansirao je Drugi poziv za prikupljanje predloga projekata HUSRB/1602, sa ukupnim iznosom IPA sredstava od 21.500.000 evra, koji je namenjen širokom dijapazonu podnosilaca predloga projekata i akcija u pograničnom regionu Mađarske i Srbije.   

Drugi poziv za prikupljanje predloga projekata biće otvoren do 31. januara 2017. godine. Namenjen je projektima koji imaju za cilj da ostvare pozitivan uticaj na pogranični region u okviru jednog od četiri prioriteta Programa:

  • Unapređivanje prekograničnih sistema za upravljanje vodama i prevenciju rizika;
  • Smanjenje saobraćajnih uskih grla u prekograničnoj saobraćajnoj mreži;
  • Stimulisanje saradnje u oblasti turizma i očuvanja kulturnog nasleđa;
  • Unapređivanje ekonomske konkurentnosti MSP kroz razvoj vođen inovacijama.

Projekti koji su odabrani za finansiranje moraju da budu sprovedeni u okviru Programske oblasti, koja uključuje županije Čongrad i Bač-Kiškun u Mađarskoj i oblasti: Zapadna Bačka, Severna Bačka, Severni Banat, Južna Bačka, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji.

Neophodno je da projekti sadrže prekogranični elemenat – da ih čini najmanje jedna organizacija sa Mađarske strane i jedna organizacija iz Srbije. Neprofitne javne ili private organizacije sa čije se centrale ili regionalna predstavništva nalaze u Programskoj oblasti mogu da zajednički podnesu predlog projekta i ukoliko budu odabrani, da ga zajednički implementiraju. Detaljne informacije o kriterijumima za podnosioce predloga projekata nalaze se u Smernicama za podnosioce predloga projekata.

Prijave se moraju podneti elektronski, putem IMIS 2014-2020 Aplikacionog modula, kome se može pristupiti na veb-sajtu Programa www.interreg-ipa-husrb.com.

Projekti odabrani za finansiranje treba da traju najmanje šest meseci i ne duže od 24 meseca. Smernice i pravila u vezi sa procesom prijavljivanja, kao i ostale relevantne informacije u vezi sa Drugim pozivom, nalaze se na veb-sajtu Programa. 

Tokom trajanja Drugog poziva za prikupljanje predloga projekata, Program će podnosiocima predloga projekata pružati asistenciju preko Zajedničkog sekretarijata i Antene Zajedničkog sekretarijata. Pored toga, podnosioci predloga projekata imaju na raspolaganju opciju za pronalaženje partnerskih organizacija putem elektronskog alata  Partner Search na veb-sajtu Programa.

Okvirni datum za obaveštavanje o rezultatima Drugog poziva za podnošenje ponuda je jun 2017. godine.

Drugi poziv za prikupljanje predloga projekata HUSRB/1602, kao što sam naziv sugeriše, je drugi po redu poziv za prikupljanje predloga projekata koji je Program lansirao. Prethodni – Strateški poziv za podnošenje predloga projekata sa budžetom od 24.000.000 evra, lansiran je 29. marta 2016. godine i zatvoren je 30. septembra 2016. godine. Okvirni datum objave rezultata Strateškog poziva je januar 2017. godine. 

Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija je odobrila Evropska komisija odlukom C(2015) 9488, 15. decembra 2015. godine. Oslanja se na Uredbu (EZ) broj 231/2014 Evropskog parlamenta i Saveta, kao i na implementacionu Uredbu Komisije (EU) broj 447/2014 (IPA II implementaciona Uredba).  

Možete preuzeti sledeća dokumenta:
Saopštenje za medije_Drugi poziv za prikupljanje predloga projekat saopstenje-za-medije-drugi-poziv-za-prikupljanje-predloga-projekat.pdf

Ostale vesti

  • 31. January 2020.
    Projekti koji prave razliku – Projekat WATERatRISK nam pomaže da se izborimo sa uticajima učestalih klimatskih promena u regionu
    Projekat „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“, takođe poznat kao WATERatRISK, ponudio je rešenja za praćenje suše i suvišnih voda u pograničnom regionu Mađarske i Srbije, što je stvorilo osnovu za održivi razvoj regiona.
    Saznajte više
  • 31. January 2020.
    Projekti koji prave razliku - Projekat CBS-CD je primenio tehnologiju u cilju podrške kulturnoj i socijalnoj inkluziji
    Projekat „Prekogranični zvuk za osobe sa invaliditetom“, takođe poznat kao CBS-CD, upotrebio je tehnologiju radi podrške uključivanju dece i mladih sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom u kulturni i društveni život dve zajednice u pograničnom regionu Mađarske i Srbije.
    Saznajte više
  • 16. January 2020.
    Projekti koji prave razliku -„Kaleidoskop savremene kulture i kreativne industrije“
    Projekt K3CI („Kaleidoskop savremene kulture i kreativne industrije“) je povezao modernu umetničku scenu Mađarske i Srbije uspostavljanjem veze između 70 mladih umetnika i menadžera iz sfere kulture.
    Saznajte više