Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

11. Septembar 2019.

Saopštenje za medije:Program prekogranične saradnje Mađarske i Srbije obeležava Dan evropske saradnje projektnim događajima koji prikazuju saradnju na delu

15 događaja sa obe strane granice, koje organizuje devet projekata koji se sprovode u okviru ovog Programa biće besplatni i otvoreni za javnost

 

Budimpešta, 11. septembar 2019. godine – Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji sufinansira Evropska unija, obeležiće ovogodišnji Dan evropske saradnje sa 15 događaja koje će tokom septembra i početkom oktobra organizovati devet projekata koji se sprovode u okviru ovog Programa.

Sa ciljem da pokaže šta predstavlja prekogranična saradnja ove dve susedne zemlje i podigne svest o značaju investicija Evropske unije u region, Zajednički sekretarijat Programa poziva stanovnike pograničnog regiona Mađarske i Srbije i njegove posetioce da se pridruže ovogodišnjoj proslavi.

Posetioci će imati priliku da uživaju u besplatnim umetničkim izložbama, muzičkim festivalima, pozorišnim predstavama za decu, sajmovima, seminarima za poljoprivrednike i još mnogo čemu. Detaljni raspored događaja se nalazi na Internet stranici Programa.

Projekti koji učestvuju i čiji je cilj da doprinesu očuvanju kulturnog nasleđa pograničnog regiona Mađarske i Srbije i unaprede njegov turistički potencijal, ili da poboljšaju vodoprivredne sisteme u regionu, ili da unaprede ekonomsku konkurentnost malih i srednjih preduzeća, su sledeći: C-AGRO-Dev – „Prekogranični program razvoja agrobiznisa“,  ColourCoop – „Šarenolika saradnja“,  CommonHeritage – „Zajedno za zajedničku budućnost i kulturno nasleđe“,  Modern Folking – „Jačanje multikulturalnih odnosa sa organizacijom omladinskih događaja u pograničnom regionu“, NATESS –  „Prirodni selfnes“, PLANTSVITA – „Razvoj mikrobioloških proizvoda prilagođenih različitim tipovima zemljišta za ekološku kontrolu štetočina“,  PROTECT – „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta”,  THEATRO – „Pozorišna umetnost kao regionalno središte za dečiju socijalizaciju“  i  WATERatRISK – „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“.

„Nakon uspešne prošlogodišnje inicijative, odlučili smo da i ove godine naši projekti budu u fokusu proslave Dana evropske saradnje. Cilj nam je da građanima pokažemo šta prekogranična saradnja zapravo predstavlja i koliko su važne investicije Evropske unije u naš region. Događaji čiji su domaćini naši projekti pružiće posetiocima sjajnu priliku da se bolje upoznaju sa zajedničkim kulturnim nasleđem ovog regiona. Takođe, posetioci će imati priliku da saznaju kako se putem prekogranične saradnje mogu rešavati problemi iz domena turizma i sporta, poljoprivrede, vodoprivrede i preduzetništva koji su prisutni u obe zemlje,“ izjavio je Viktor Tunić, Šef Zajedničkog sekretarijata Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. 

Kroz ovaj Program, Evropska unija trenutno podržava 72 projekta u pograničnom regionu Mađarske i Srbije koji imaju za cilj da unaprede uslove u oblastima: vodoprivrede, prekograničnog saobraćaja, turizma i očuvanja kulturnog nasleđa, kao i razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP). Očekuje se da će porasti broj projekata koji pokrivaju ove oblasti jer je trenutno u toku Treći poziv za podnošenje predloga projekata. 

Dan evropske saradnje se obeležava svake godine 21. septembra i nekoliko sedmica pre i posle tog datuma, kada se proslavljaju dostignuća u oblasti teritorijalne saradnje u različitim regionima Evrope, uključujući zemlje koje se graniče sa Evropskom unijom.Možete preuzeti sledeća dokumenta:
Dan evropske saradnje 2019. - saopstenje za medije dan-evropske-saradnje-2019.-saopstenje-za-medije.pdf

Ostale vesti

 • 01. Juni 2019.
  Saopštenje za medije: Evropska unija investira 10,38 miliona evra u pogranični region Mađarske i Srbije putem programa prekogranične saradnje
  Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija koji se sufinansira putem IPA fonda (Instrument za pretpristupnu pomoć), lansirao je Treći poziv za podnošenje predloga projekata, sa ukupnim iznosom IPA sredstava od 10,38 miliona evra, koji je namenjen širokom dijapazonu podnosilaca predloga projekata i akcija u pograničnom regionu Mađarske i Srbije. Treći poziv za podnošenje predloga projekata biće otvoren do 30. septembra 2019. godine.
  Saznajte više
 • 06. Septembar 2018.
  Program prekogranične saradnje Mađarske i Srbije obeležava Dan evropske saradnje projektnim događajima koji prikazuju saradnju na delu
  Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, inicijativa koju sufinansira Evropska unija, obeležiće ovogodišnji Dan evropske saradnje sa 15 događaja koje će tokom septembra i oktobra organizovati sedam projekata koji se sprovode u okviru ovog Programa.
  Saznajte više
 • 21. Septembar 2017.
  Program prekogranične saradnje Mađarske i Srbije slavi Dan evropske saradnje uz Foto izložbu
  Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji sufinansira Evropska unija, proslavlja Dan evropske saradnje uz Foto izložbu, u trajanju od 21. septembra do 1. oktobra 2017. godine, na poznatom šetalištu Kolčei ulica (Kölcsey utca), u centru  Segedina, u Mađarskoj.
  Saznajte više