Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

11. Septembar 2019.

Saopštenje za medije:Program prekogranične saradnje Mađarske i Srbije obeležava Dan evropske saradnje projektnim događajima koji prikazuju saradnju na delu

15 događaja sa obe strane granice, koje organizuje devet projekata koji se sprovode u okviru ovog Programa biće besplatni i otvoreni za javnost

 

Budimpešta, 11. septembar 2019. godine – Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji sufinansira Evropska unija, obeležiće ovogodišnji Dan evropske saradnje sa 15 događaja koje će tokom septembra i početkom oktobra organizovati devet projekata koji se sprovode u okviru ovog Programa.

Sa ciljem da pokaže šta predstavlja prekogranična saradnja ove dve susedne zemlje i podigne svest o značaju investicija Evropske unije u region, Zajednički sekretarijat Programa poziva stanovnike pograničnog regiona Mađarske i Srbije i njegove posetioce da se pridruže ovogodišnjoj proslavi.

Posetioci će imati priliku da uživaju u besplatnim umetničkim izložbama, muzičkim festivalima, pozorišnim predstavama za decu, sajmovima, seminarima za poljoprivrednike i još mnogo čemu. Detaljni raspored događaja se nalazi na Internet stranici Programa.

Projekti koji učestvuju i čiji je cilj da doprinesu očuvanju kulturnog nasleđa pograničnog regiona Mađarske i Srbije i unaprede njegov turistički potencijal, ili da poboljšaju vodoprivredne sisteme u regionu, ili da unaprede ekonomsku konkurentnost malih i srednjih preduzeća, su sledeći: C-AGRO-Dev – „Prekogranični program razvoja agrobiznisa“,  ColourCoop – „Šarenolika saradnja“,  CommonHeritage – „Zajedno za zajedničku budućnost i kulturno nasleđe“,  Modern Folking – „Jačanje multikulturalnih odnosa sa organizacijom omladinskih događaja u pograničnom regionu“, NATESS –  „Prirodni selfnes“, PLANTSVITA – „Razvoj mikrobioloških proizvoda prilagođenih različitim tipovima zemljišta za ekološku kontrolu štetočina“,  PROTECT – „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta”,  THEATRO – „Pozorišna umetnost kao regionalno središte za dečiju socijalizaciju“  i  WATERatRISK – „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“.

„Nakon uspešne prošlogodišnje inicijative, odlučili smo da i ove godine naši projekti budu u fokusu proslave Dana evropske saradnje. Cilj nam je da građanima pokažemo šta prekogranična saradnja zapravo predstavlja i koliko su važne investicije Evropske unije u naš region. Događaji čiji su domaćini naši projekti pružiće posetiocima sjajnu priliku da se bolje upoznaju sa zajedničkim kulturnim nasleđem ovog regiona. Takođe, posetioci će imati priliku da saznaju kako se putem prekogranične saradnje mogu rešavati problemi iz domena turizma i sporta, poljoprivrede, vodoprivrede i preduzetništva koji su prisutni u obe zemlje,“ izjavio je Viktor Tunić, Šef Zajedničkog sekretarijata Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. 

Kroz ovaj Program, Evropska unija trenutno podržava 72 projekta u pograničnom regionu Mađarske i Srbije koji imaju za cilj da unaprede uslove u oblastima: vodoprivrede, prekograničnog saobraćaja, turizma i očuvanja kulturnog nasleđa, kao i razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP). Očekuje se da će porasti broj projekata koji pokrivaju ove oblasti jer je trenutno u toku Treći poziv za podnošenje predloga projekata. 

Dan evropske saradnje se obeležava svake godine 21. septembra i nekoliko sedmica pre i posle tog datuma, kada se proslavljaju dostignuća u oblasti teritorijalne saradnje u različitim regionima Evrope, uključujući zemlje koje se graniče sa Evropskom unijom.Možete preuzeti sledeća dokumenta:
Dan evropske saradnje 2019. - saopstenje za medije dan-evropske-saradnje-2019.-saopstenje-za-medije.pdf

Ostale vesti

 • 31. January 2020.
  Projekti koji prave razliku – Projekat WATERatRISK nam pomaže da se izborimo sa uticajima učestalih klimatskih promena u regionu
  Projekat „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“, takođe poznat kao WATERatRISK, ponudio je rešenja za praćenje suše i suvišnih voda u pograničnom regionu Mađarske i Srbije, što je stvorilo osnovu za održivi razvoj regiona.
  Saznajte više
 • 31. January 2020.
  Projekti koji prave razliku - Projekat CBS-CD je primenio tehnologiju u cilju podrške kulturnoj i socijalnoj inkluziji
  Projekat „Prekogranični zvuk za osobe sa invaliditetom“, takođe poznat kao CBS-CD, upotrebio je tehnologiju radi podrške uključivanju dece i mladih sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom u kulturni i društveni život dve zajednice u pograničnom regionu Mađarske i Srbije.
  Saznajte više
 • 16. January 2020.
  Projekti koji prave razliku -„Kaleidoskop savremene kulture i kreativne industrije“
  Projekt K3CI („Kaleidoskop savremene kulture i kreativne industrije“) je povezao modernu umetničku scenu Mađarske i Srbije uspostavljanjem veze između 70 mladih umetnika i menadžera iz sfere kulture.
  Saznajte više