Skip navigation

Vesti

Najnovija obaveštenja i najave  o programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija, kao i informacije za predstavnike medija

06. Septembar 2018.

Program prekogranične saradnje Mađarske i Srbije obeležava Dan evropske saradnje projektnim događajima koji prikazuju saradnju na delu

15 događaja sa obe strane granice, koje organizuju sedam projekata koji se sprovode u okviru ovog Programa biće otvoreni za javnost i pristup će biti besplatan

 

Budimpešta, 6. septembar 2018. godine – Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, inicijativa koju sufinansira Evropska unija, obeležiće ovogodišnji Dan evropske saradnje sa 15 događaja koje će tokom septembra i oktobra organizovati sedam projekata koji se sprovode u okviru ovog Programa.

Sa ciljem da pokaže šta prekogranična saradnja ove dve susedne zemlje predstavlja i podigne svest o vrednosti investicija Evropske unije u ovaj region, Zajednički sekretarijat Programa poziva stanovnike pograničnog regiona Mađarske i Srbije i sve zainteresovane da se pridruže ovogodišnjoj proslavi.

Posetioci će imati priliku da uživaju u festivalima na otvorenom, kao i besplatnim sportskim događajima, umetničkim izložbama, pozorišnim predstavama za decu i još mnogo čemu.

Detaljni program i raspored događaja se može naći na Internet stranici Programa.

Projekti koji učestvuju i čiji je cilj da doprinesu očuvanju kulturnog nasleđa pograničnog regiona Mađarske i Srbije i  da unaprede njegov turistički potencijal, kao i da poboljšaju vodoprivredne sisteme u regionu, su sledeći: ActiveGirls – „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica“, CB BASKET – „Prekogranične košarkaške utakmice“,  CommonHeritage – „Zajedno za zajedničku budućnost i kulturno nasleđe“, FOLKcoolTOUR –„Folklor i kultura kao turistička atrakcija – skrivene vrednosti i blaga“, OPTI-BIKE – „Optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni – planiranje i izgradnja biciklističkih staza“, THEATRO – „Pozorišna umetnost kao regionalno središte za dečiju socijalizaciju“  i  WATERatRISK – „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“.

„Ima li boljeg načina da se oda počast dostignućima teritorijalne saradnje, koje Dan evropske saradnje slavi, od prikazivanja te saradnje na delu! Događaji koje će organizovati projekti nude stanovnicima pograničnog regiona Mađarske i Srbije odličnu priliku da se uvere u to šta saradnja uključuje, kao i da bolje razumeju pravu vrednost investicija EU u naš region. Radujemo se zajedničkoj proslavi ovog posebnog povoda“, izjavio je Viktor Tunić, Šef Zajedničkog sekretarijata Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. 

Kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, Evropska unija trenutno podržava 72 projekta u pograničnom regionu Mađarske i Srbije koji imaju za cilj da unaprede uslove u oblastima: vodoprivrede, prekograničnog saobraćaja, turizma i očuvanja kulturnog nasleđa, kao i razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP). Očekuje se da će broj projekata koji pokrivaju ove oblasti dalje rasti jer je planirano je da se u okviru Programa lansira Treći poziv za podnošenje predloga projekata u 2019. godini. 

Dan evropske saradnje se obeležava svake godine 21. septembra i nekoliko sedmica pre i posle tog datuma, kada se proslavljaju dostignuća u oblasti teritorijalne saradnje u različitim regionima Evrope, uključujući zemlje koje se graniče sa Evropskom unijom.

 

[Ovaj video klip je izradio program Interact – http://www.interact-eu.net/]Možete preuzeti sledeća dokumenta:
Saopštenje za medije_Dan evropske saradnje saopstenje-za-medije-dan-evropske-saradnje.pdf

Ostale vesti

 • 21. Septembar 2017.
  Program prekogranične saradnje Mađarske i Srbije slavi Dan evropske saradnje uz Foto izložbu
  Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji sufinansira Evropska unija, proslavlja Dan evropske saradnje uz Foto izložbu, u trajanju od 21. septembra do 1. oktobra 2017. godine, na poznatom šetalištu Kolčei ulica (Kölcsey utca), u centru  Segedina, u Mađarskoj.
  Saznajte više
 • 08. Avgust 2017.
  Saopštenje za medije: Program prekogranične saradnje Mađarske i Srbije obeležava Dan evropske saradnje uz Foto konkurs
  Zajednički sekretarijat Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji sufinansira Evropska unija, organizuje Foto konkurs „Lepi prizori pograničnog regiona Mađarske i Srbije", od 8. avgusta do 10. septembra 2017. godine, u okviru ovogodišnje proslave Dana evropske saradnje.
  Saznajte više
 • 28. Decembar 2016.
  Video: Karakteristike aktuelnog i rezultati prethodnog programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije
  Izjave govornika na konferenciji za medije: Otvaranje novog i zatvaranje prethodnog programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije, održane 7. oktobra 2016. godine u Novom Sadu.
  Saznajte više